Merkelová uznala, že sklamala veľa Nemcov, Macron vyzval Francúzov, aby sa zomkli

Merkelová vo svojom prejave uznala, že jej vláda tento rok sklamala veľa Nemcov, Macron vyzval Francúzov, aby sa zomkli, Mayová hovorila o otváraní novej kapitoly pre Britániu. Putin v novoročnom prejave vyzval Rusov na milosrdenstvo a jednotu.

01.01.2019 09:39
Nemecko Merkelová prejav novoročný Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová pózuje fotografom po natočení novoročného prejavu v Berlíne.
debata (38)

Merkelová vyzvala rozdelených Nemcov, aby sa v roku 2019 spojili

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvalaa Nemcov na solidaritu a spoluprácu, ktoré by prekonali hlboké politické rozdelenie, a aby opäť všetci ťahali za jeden povraz. Vo svojom novoročnom prejave uviedla, že Nemecko bude budúci rok naďalej presadzovať riešenia globálnych problémov a celosvetovo prevezme väčšiu zodpovednosť.

Merkelová vo svojom prejave uznala, že jej vláda tento rok sklamala veľa Nemcov, usiluje sa však o opätovné spojenie krajiny. Dodala tiež, že koncom októbra pripravila pôdu pre „nový začiatok“, keď oznámila, že sa nebude usilovať o funkciu kancelárky pre piate funkčné obdobie.

Významnú časť svojho prejavu Merkelová venovala obhajobe multilaterálneho prístupu ku globálnym problémom. Zvládneme výzvy našej doby iba ak budeme držať pohromade a spolupracovať cez hranice s ďalšími, uviedla. Nemecko od 1. januára začína dvojročný mandát nestáleho člena Bezpečnostnej rady OSN.

Nemecko stále cíti vplyv rozhodnutí Merkelovej z roku 2015 nechať otvorené hranice pre viac ako jeden milión utečencov, ktorí väčšinou utekajú pred vojnou na Blízkom východe. Nespokojnosť s týmto rozhodnutím podporila vzostup protiimigračnej Alternatívy pre Nemecko (AfD), ktorá sa po minuloročných voľbách dostala po prvý raz do Spolkového snemu a rozbila politické prostredie v krajine.

Merkelová sa vzdala vedenia svojej strany, Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU), ale chce zostať kancelárkou do konca funkčného obdobia, teda roku 2021, čo vo svojom novoročnom prejave potvrdila. Nedeľňajší prieskum ukázal, že väčšina opýtaných Nemcov, ktorí vyjadrili svoj názor, podporuje, aby zostala vo funkcii až do konca.

Podľa svojich slov je Merkelová tiež odhodlaná urobiť Európsku úniu silnejšou a schopnou prijímať rozhodnutia. S Britániou potom chce udržiavať úzku spoluprácu, napriek jej odchodu z EÚ.

Macron vyzval v novoročnom príhovore Francúzov, aby sa zomkli

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval v novoročnom príhovore občanov svojej krajiny po masových protestoch tzv. žltých viest na zomknutosť. Podľa neho sa treba vrátiť k „súdržnosti a úsiliu“ každého jednotlivca.

„Môžeme to robiť lepšie a musíme urobiť lepšie,“ vyhlásil prezident, citovaný agentúrou AFP.

Macron varoval Francúzov, aby nezatvárali oči pred „realitou“. „Nemôžeme pracovať menej a zarábať viac, znížiť dane a zvýšiť výdavky, nemeniť svoje návyky a zároveň dýchať čistejší vzduch,“ povedal šéf Elyzejského paláca v 16-minútovom príhovore.

Hoci Macron priamo nespomenul hnutie žlté vesty, hnev prejavený v uliciach v uplynulých týždňoch podľa neho ukázal, že Francúzi sa nevzdali viery v lepšiu budúcnosť. „Tento hnev nám ukázal jedno: Nerezignovali sme,“ povedal.

Zároveň odsúdil násilie na demonštráciách. Niektorí podľa Macrona predstierajú, že „hovoria v mene ľudí“, pritom sú len „hlásnou trúbou rozvášneného davu“. Zdôraznil, že napriek ústupkom demonštrantom bude pokračovať vo svojom reformnom programe.

Na protestoch žltých viest v Paríži a ďalších mestách sa netradične aj v pondelok zúčastnili tisíce ľudí. V celom Francúzsku bolo v nasadení 150.000 policajtov, z toho 12.000 len v Paríži.

Protesty „žltých viest“ boli pôvodne namierené proti vysokým cenám pohonných hmôt a plánovanej ekologickej dani na naftu. Neskôr sa nespokojnosť sústredila na Macrona, ktorý podľa žltých viest ignoruje rastúce životné náklady mnohých Francúzov vo vidieckych oblastiach a malých mestách. Vláda v reakcii na násilnosti prijala súbor sociálnych opatrení, ten však žltým vestám nestačí a žiadajú tiež zvýšenie dôchodkov a minimálnej mzdy, ďalšie zníženie daní, referendá podľa vzoru Švajčiarska a rezignáciu Macrona.

Mayová: Odložme rozdiely bokom a otvorme pre Britániu novú kapitolu

Britská premiérka Theresa Mayová vyzvala poslancov parlamentu, aby podporili jej plán odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie.

„Na Nový rok je čas pozrieť sa dopredu a v roku 2019 otvorí Spojené kráľovstvo novú kapitolu,“ povedala Mayová vo svojom novoročnom príhovore zverejnenom v pondelok v súvislosti s termínom brexitu, ktorým je 29. marec.

Referendum o odchode z EÚ z roku 2016 podľa premiérky rozdelilo spoločnosť, „ale všetci chceme pre našu krajinu to najlepšie a rok 2019 môže byť rokom, v ktorom dáme rozdiely bokom a spoločne sa posunieme vpred smerom k silnému novému vzťahu s našimi európskymi susedmi,“ cituje Mayovej slová agentúra AFP.

Keď Británia opustí EÚ, konzervatívna vláda by mohla svoju pozornosť zamerať na posilnenie ekonomiky, otváranie nových trhov a bytovú výstavbu.

„Verím, že novú kapitolu môžeme začať spoločne s optimizmom a nádejou,“ konštatovala Mayová.

Hovorkyňa Mayovej v súvislosti s brexitom uviedla, že dialóg medzi Londýnom a Bruselom pokračuje a premiérka pracuje na získaní „právnych a politických záruk“. Dodala, že Mayová sa chce uistiť, že poslanci chcú aby sa o dohode o brexite skutočne hlasovalo.

Britský parlament mal o 585-stranovej dohode o brexite pôvodne hlasovať 11. decembra. Mayová však hlasovanie odložila na týždeň od 14. januára, keďže sa obávala, že dohoda nenájde dostatočnú podporu. Tým sa otvoril celý rad možností od tzv. tvrdého brexitu cez jeho odvolanie po druhé referendum. Mayová však posledné dve možnosti odmieta.

Putin vyzval Rusov na milosrdenstvo a jednotu

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval vo svojom novoročnom posolstve na milosrdenstvo a duševnú štedrosť. Rusi by podľa neho mali čeliť výzvam nadchádzajúceho roka spoločne ako silný a jednotný tím, na pomoc zo zahraničia sa spoliehať nemajú.

Rusko podľa Putina čaká v roku 2019 veľa výziev v ekonomike, vede a technológiách, vzdelávaní, kultúre i v ďalších oblastiach. Na to, aby krajina smerovala k lepšiemu, je potreba, aby sme boli jednotní, podčiarkol prezident. „Dokázať to môžeme len spoločne. Pomocníkov sme nikdy nemali a mať nebudeme,“ vyhlásil.

Ruským občanom Putin zaželal radosť a blahobyt a Rusku veľa úspechov a prosperitu.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Emmanuel Macron #Theresa Mayová