Český premiér Babiš nevylúčil, že vo vláde môže dôjsť k zmenám

Český premiér Andrej Babiš (ANO) v rozhovore, ktorý v utorok večer odvysielala Česká televízia (ČT), nevylúčil, že by tento rok mohlo dôjsť k rekonštrukcii vlády. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

02.01.2019 06:13
andrej babiš Foto: ,
Český premiér Andrej Babiš.
debata

Na zmenách trvá Komunistická strana Čiech a Moravy (KSČM), ktorá menšinovú vládu ANO a Českej strany sociálnodemokra­tickej (ČSSD) toleruje. KSČM hovorí najmä o ministrovi dopravy Danovi Ťokovi (ANO) a zahraničných vecí Tomášovi Petříčkovi (ČSSD).

„Predseda KSČM trvalo kritizuje ministra dopravy, ich pripomienky vnímam, ale či bude rekonštrukcia vlády v roku 2019, vylúčiť nemôžem. Ale zatiaľ je to v rovine úvah. Určite budem hovoriť s jednotlivými ministrami,“ povedal pre ČT Babiš.

Úvahy podľa servera Novinky.cz vyplývajú zo schôdzky medzi Babišom a predsedom KSČM KSČM Vojtěchom Filipom, ktorá sa konala koncom minulého roka a na pretras prišli aj zmeny v kabinete.

„Ak máme uniesť tú zodpovednosť, že sme vláde dali dôveru, tak som sa ho opýtal, a nemohol som sa neopýtať, kedy uvažuje o výmene vo vláde. Odpovedal mi, že o tom uvažuje,“ uviedol v ČT Filip.

O tom, či by kabinet mohol opustiť práve Ťok, odpovedal český premiér vyhýbavo, avšak dodal, že chce byť na neho prísnejší. Okrem komunistov Ťoka pravidelne kritizuje aj pravicová opozícia

Z radov ČSSD prekáža komunistom minister zahraničných vecí Petříček. „Neudrží ani 24 hodín jednu myšlienku a pravdepodobne odpovedá podľa toho, čo si praje ten, s kým hovorí,“ povedal na adresu šéfa českej diplomacie Filip. Petříčka kritizuje aj Pražský hrad, napríklad pre jeho postoj k Izraelu.

S výmenou Petříčka by však musel súhlasiť predseda ČSSD Jan Hamáček. „ČSSD nijaké zmeny nechystá,“ vyhlásil.

"Máme so soc. dem. koaličnú dohodu. Môžem vyjadriť nejaký názor, rozhodnutie je však na pánu Hamáčkovi, povedal Babiš s tým, že ak z jeho strany bude rekonštrukcia vlády, tak pôjde o ministrov za ANO. Podľa informácií denníka Právo by sa však Babiš výmene na poste šéfa českej diplomacie nebránil.

debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #ČSSD #KSČM