Zadržiavaný Američan údajne cestoval do Ruska na svadbu

Americký občan Paul Whelan, ktorého zadržiavajú v Rusku pre podozrenie zo špionáže, je bývalý príslušník americkej námornej pechoty. Do Moskvy údajne cestoval preto, aby sa tam zúčastnil na svadbe svojho bývalého kolegu. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie Whelanových príbuzných.

02.01.2019 07:13
debata (42)

„Máme veľké obavy o jeho bezpečnosť a zdravie. Jeho nevina je nesporná, veríme, že budú zohľadnené jeho práva,“ uvádza sa vo vyhlásení Whelanovej rodiny, ktoré médiám poskytol jeho brat David.

Whelanovi príbuzní sa po jeho zadržaní, ku ktorému došlo v piatok, obrátili v pondelok s prosbou o pomoc na americké ministerstvo zahraničných vecí, ktorého pracovník by mal zadržiavaného Američana v priebehu troch dní navštíviť.

Nemenovaný predstaviteľ amerického rezortu diplomacie pre denník Los Angeles Times uviedol, že ruské ministerstvo zahraničných vecí Spojené štáty o Whelanovom zadržaní oficiálne informovalo, a že Moskva americkej strane umožní navštíviť ho vo väzbe.

Ďalšie informácie o prípade americké ministerstvo zahraničných vecí neposkytlo. David Whelan na žiadosti o rozhovor nereagoval.

Paula Whelana zadržali v piatok v Moskve pre podozrenie zo špionáže príslušníci Ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FBS). V prípade dokázania viny mu hrozí až 20 rokov väzenia.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Paul Whelan