Japonský cisár Akihito vystúpil so svojím posledným novoročným príhovorom

Japonský cisár Akihito vystúpil v stredu so svojím posledným novoročným príhovorom pred aprílovou abdikáciou. Informovala on tom agentúra DPA.

02.01.2019 07:19
Akihito Foto: ,
Japonský cisár Akihito.
debata

Z balkóna cisárskeho paláca v japonskej metropole Tokio pozdravili desaťtisíce ľudí okrem Akihita aj cisárovná Mičiko a ďalší členovia cisárskej rodiny vrátane korunného princa Naruhita a jeho manželky princeznej Masako.

„Na začiatku tohto nového roka sa modlím za mier a šťastie ľudí v našej vlasti a vo svete,“ povedal Akihito vo svojom poslednom novoročnom príhovore pred abdikáciou.

Japonský premiér Šinzó Abe vlani v decembri oznámil, že Akihito abdikuje 30. apríla 2019 vo veku 85 rokov. Na tróne ho vystrieda jeho najstarší syn princ Naruhito, ktorý naň ako 59-ročný nastúpi hneď na druhý deň, teda 1. mája.

Osemdesiatpäťročný Akihito začal o abdikácii hovoriť, keď priznal, že mu jeho vek a zdravie komplikujú vykonávanie oficiálnych povinností. Akihito má za sebou chirurgický zákrok na srdci i liečbu rakoviny prostaty.

Akihito je na tróne od smrti svojho otca Hirohita v roku 1989 a abdikuje ako prvý japonský cisár po 200 rokoch. Jeho abdikáciou v krajine sa skončí takzvané obdobie heisei, ktoré sa začalo jeho nástupom na trón. Príchodom jeho syna Naruhita v Japonsku nastane nové, zatiaľ nepomenované, obdobie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Akihito #cisár Akihito