Počet mŕtvych po výbuchu v Magnitogorsku stúpol na 33

Na 33 stúpol v stredu neskoro večer počet mŕtvych po výbuchu plynu, ktorý v pondelok pred svitaním zničil časť desaťposchodového bytového domu v ruskom Magnitogorsku.

02.01.2019 07:49 , aktualizované: 22:37
Rusko, Magnitogorsk, zrútenie budovy, záchranári Foto: ,
Záchranári prehľadávajú trosky po zrútení sa časti bytového domu v ruskom meste Magnitogorsk.
debata (10)

Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie v aktualizovanom vyhlásení uvádza, že záchranári vytiahli z trosiek domu celkovo 331 mŕtvych vrátane 6 detí. Šesť ľudí vrátane dvoch detí predtým zachránili.

Ruské štátne tlačové agentúry a agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľov záchranárov informovali, že z kopy betónových trosiek vytiahli ďalších päť tiel.

Po ďalších ôsmich nezvestných ľuďoch stále pátrajú.

Ešte v utorok museli záchranári dočasne zastaviť pátranie po desiatkach nezvestných, pretože hrozilo zrútenie ďalších častí budovy. Podarilo im však vytiahnuť z trosiek 11-mesačného chlapca; prežil napriek nízkym teplotám, ktoré v noci klesli na približne mínus 27 stupňov Celzia. Chlapčeka previezli vo veľmi vážnom stave do Moskvy. Mal ťažké omrzliny, zranenie hlavy a niekoľko zlomenín.

zväčšiť Zachránený 11-mesačný chlapček zo zrúteného... Foto: Reuters, HANDOUT
magnitogorsk Zachránený 11-mesačný chlapček zo zrúteného domu v Magnitogorsku.

„Priame ohrozenie života už nie je. Stav je vážny, avšak stabilný,“ vyhlásili na margo zdravotného stavu chlapčeka predstavitelia moskovskej nemocnice. Dodali taktiež, že jeho mozog nebol poškodený a najväčšou hrozbou je momentálne nástup gangrény palcov na pravej nohe. S chlapcom je už aj jeho matka – zdravotná sestra.

Matka chlapca prežila kolaps a odišla do nemocnice, aby ho identifikovala, uviedla štátna tlačová agentúra Tass s odvolaním sa na ministerstvo pre mimoriadne situácie.

Medzi mŕtvymi, ktorých našli v stredu, je aj trojročné dievča.

Výbuch, ku ktorému došlo v desaťposchodovej budove v pondelok ráno, keď ešte väčšina obyvateľov spala, úplne zničil 35 bytov a desať ďalších poškodil. Bytový dom mal okolo 1 100 obyvateľov. Ľudí, ktorí sa ocitli bez domova, evakuovali do neďalekej školy. Panelový dom, ktorého trosky boli strhnuté, stál v Magnitogorsku od roku 1973.

Tragédiu začal vyšetrovať Vyšetrovací výbor Ruskej federácie, ktorý do Magnitogorska vyslal vyšetrovateľov zo svojho moskovského ústredia. Federálna bezpečnostná služba (FSB) potvrdila, že v bytovom dome nastal výbuch plynu. V miestnych médiách sa objavujú špekulácie o možnej akcii teroristov. Explózia sa stala v byte na treťom podlaží, ktorý si deň pred nešťastím údajne prenajal neznámy muž. Vyšetrovatelia ale tvrdia, že v troskách zrútenej časti domu sa nenašli žiadne stopy výbušnej látky.

V utorok v rovnakej ulici explodoval mikrobus, v ktorom zahynuli tri osoby, napísal ruský server Znak, podľa ktorého vo vozidle cestovali „teroristi“. Polícia podobné špekulácie poprela, mikrobus údajne explodoval kvôli technickej poruche.

V Čeljabinskej oblasti, kde sa Magnitogorsk nachádza, vyhlásili úrady na dnešný deň smútok. Na úradných budovách sú vlajky spustené na pol žrde, úrady tiež odporučili miestnym televíziám vyradiť z vysielania zábavné programy. Pri mieste nešťastia ľudia vytvorili zo sviečok, kvetov a hračiek improvizovaný pomník, uviedla agentúra Interfax.

V Magnitogorsku, ktorý má viac ako 415 000 obyvateľov a leží približne 1 400 kilometrov východne od Moskvy, vyhlásil gubernátor Boris Dubrovskij hneď v pondelok stav núdze. Ľuďom postihnutým nešťastím gubernátor sľúbil rýchlu pomoc v podobe peňazí i náhradného ubytovania.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Magnitogorsk #výbuch plynu