Žlté vesty v europarlamente?

Začalo sa to v polovici novembra protestom proti plánovanému zavedeniu ekologickej dane vo Francúzsku. Protesty ľudí v žltých vestách, ktorí sa búrili proti plánom vlády prezidenta Emmanuela Macrona zvýšiť daň na pohonné hmoty, však nezastavil ani ústupok vlády.

03.01.2019 09:15
FRANCE-PROTESTS/ Foto: ,
Protest ľudí v žltých vestách.
debata

Hnutie žltých viest organizované cez sociálne siete, na ktorých sa šírili falošné správy aj útoky na umiernených „hovorcov“ hnutia, pokračovalo v protestoch, ku ktorým sa pridali radikáli krajnej pravice a krajnej ľavice a ktoré sprevádzalo násilie. Žlté vesty vo Francúzsku navyše inšpirovali antiglobalistov v iných európskych krajinách.

Ich požiadavky sú rôznorodé a menia sa podľa aktuálnej situácie – od žiadostí o zvýšenie platov a životnej úrovne, cez boj proti migrácii či za vystúpenie z EÚ. V Británii napríklad používajú symbol žltých viest stúpenci brexitu.

Dá sa predpokladať, že žlté protesty, a to nielen vo Francúzsku, budú aj tento rok pokračovať a ich aktivita sa zvýši pred májovými voľbami do Európskeho parlamentu. Špekuluje sa tiež o tom, že žlté vesty budú kandidovať v eurovoľbách. Francúzska krajná pravica im už ponúkla miesta na svojej kandidátke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Žlté vesty #19 udalostí roka 2019