Kyjev - Moskva: mráz či oheň?

Rusko-ukrajinská hybridná vojna zostane aj v roku 2019 hroziacou rozbuškou medzinárodných vzťahov.

03.01.2019 07:25
Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (27)

Ako blízko môže byť od zdanlivo zmrazeného konfliktu k horúcemu, ukázal novembrový incident v Kerčskom prielive, kde ruské ozbrojené sily po prvý raz pod svojimi výsostnými znakmi spustili paľbu na ukrajinské vojenské plavidlá a aj s posádkami ich zajali, na čo Kyjev, tiež po prvý raz, reagoval vyhlásením vojnového stavu v desiatich Ruskom najviac ohrozených oblastiach.

Vojnový stav sa síce päť dní pred koncom roka skončil, na Silvestra sa však na Ukrajine začína kampaň pred prezidentskými voľbami vypísanými na 31. marca. Do nich, rovnako ako do jesenných parlamentných volieb, ide ako jasná favoritka expremiérka Julia Tymošenková.

Dosluhujúceho prezidenta Petra Porošenka Moskva upodozrieva, že svoje kriticky nízke preferencie sa pokúsi zvýšiť novými provokáciami. Kyjev zase predpovedá, že šéf Kremľa Vladimir Putin sa bude snažiť nejakým novým vojnovým dobrodružstvom zvrátiť trend svojej upadajúcej podpory, ktorý pre nepopulárnu penzijnú reformu a zvýšenie dane z pridanej hodnoty poklesol na úroveň spred vlasteneckej eufórie vyvolanej anexiou Krymu. Zámienok bude nemálo. K tým doterajším pribudnú aj religiózne, spojené s osamostatnením sa ukrajinskej pravoslávnej cirkvi od moskovského patriarchátu. Vášne môže rozjatriť aj marcové piate výročie zabratia Krymu Ruskom.

Nezávisle od výsledkov prezidentských a parlamentných volieb Kyjev bude nepochybne aj naďalej ostro odsudzovať agresiu Moskvy. Riziko ozbrojeného konfliktu zostane vysoké pri brehoch Krymu, vo vodách Azovského a Čierneho mora i vo vzdušnom priestore nad nimi, ako aj v stále výbušnom okupovanom Donbase.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Ukrajina #Krym #Donbas #Kerčský prieliv #Petro Porošenko #19 udalostí roka 2019