Pri dvojdňových bojoch v Sýrii zahynuli desiatky ľudí

Pri dvojdňových bojoch v povstaleckých oblastiach na severe Sýrie zahynuli desiatky ľudí. Radikáli napojení na sieť al-Kájda, ktorí v oblasti operujú, totiž vystupňovali ofenzívu proti Tureckom podporovaným rebelom. S odvolaním na miestnych aktivistov a exilovú Sýrsku organizáciu pre ľudské práva (SOHR) to uviedla agentúra AP. K novej vlne bojov dochádza po tom, čo americký prezident Donald Trump vlani v decembri prekvapivo oznámil, že USA stiahnu 2000 vojakov, ktorí v Sýrii pôsobia.

02.01.2019 15:39 , aktualizované: 18:46
al-kájda, sýria, idlib, militanti, povstalci,... Foto: ,
Radikálni povstalci v Idlibe.
debata (35)

Nová ofenzíva bojovníkov napojených na al-Kájdu má za cieľ odrezať povstalcov v pohraničnej oblasti Afrin od tých, ktorí sa nachádzajú v severozápadnej provincii Idlib. Podľa Ramiho Abdar Rahmána z organizácie SOHR sa radikáli svojimi krokmi snažia povedať: „Stále sme tu a nikto nás nebude ignorovať.“ Z vyhrotenia bojov, ktoré sú najhoršie za tri mesiace, sa vzájomne obviňujú obe strany.

Za dva dni bojov v provinciách Halab a Idlib zahynulo podľa SOHR 31 ľudí, vrátane piatich civilistov. O život prišlo aj 14 bojovníkov napojených na al-Kájdu.

Stiahnutie amerických síl zo Sýrie oznámil prezident Trump 19. decembra s odôvodnením, že organizácia Islamský štát (IS) je tam už porazená. Trumpovo rozhodnutie šokovalo niektorých amerických zákonodarcov aj spojencov. Mnohí ho označili za zradcu sýrskych Kurdov. Francúzsko v reakcii uviedlo, že plánuje v Sýrii vojensky pôsobiť aj naďalej a že samozvaný Islamský štát bol síce oslabený, ale že je v Sýrii stále prítomný.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron dnes zopakoval, že boj proti terorizmu v Sýrii a na Blízkom východe musí pokračovať. Macron to uviedol v telefonáte s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Ako oznámil Elyzejský palác vo svojom vyhlásení, podľa Macrona je dôležité najmä „vyhnúť sa novej destabilizácii“ v regióne.

Jednotkám, ktoré zostali verné vládnucemu režimu, sa za posledné tri roky podarilo s pomocou Ruska obsadiť väčšinu krajiny a zatlačiť opozičné sily do provincie Idlib na severe Sýrie. Aktívna fáza bojov v danej oblasti bola z väčšej časti ukončená po tom, ako sa bojujúce strany pod patronátom Ruska a Turecka v septembri 2018 dohodli na ukončení bojov a vytvorení nárazníkovej zóny.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #povstalci #islamskí militanti #Idlib