Protesty po vstupe dvoch žien do hinduistickej svätyne v Indii si vyžiadali jednu obeť

Protesty konzervatívnych hinduistických skupín vyvolané stredajším vstupom dvoch žien do svätyne aj napriek zákazu si v indickom štáte Kérala vyžiadali jednu obeť. Informovala o tom agentúra Reuters.

02.01.2019 17:21 , aktualizované: 03.01.2019 11:27
India, protest Foto: ,
Protesty v Indii vyvolané vstupom žien do svätyne aj napriek zákazu.
debata (3)

Jedna osoba prišla v stredu o život a 15 ľudí v rôznych častiach štátu utrpelo zranenia, uviedla agentúra AFP.

Približne 400 demonštrantov vrátane žien vyšlo vo štvrtok do ulíc mesta Kóči ležiaceho na juhozápadnom pobreží štátu. Mnoho obchodov ostalo zatvorených a väčšina autobusových spojení nepremávala. Protestujúci na niekoľkých miestach zablokovali cesty a do príslušníkov bezpečnostných zložiek hádzali kamene, povedal hovorca štátnej polície Pramod Kumar. Polícia na utíšenie násilia použila slzotvorný plyn.

Protesty podporili aj predstavitelia Indickej ľudovej strany (BJP) vedenej premiérom Naréndrom Módím a organizácia Národný zväz dobrovoľníkov (RSS), ktorá má rovnakú ideológiu.

Svätyňu Sabarimala v stredu navštívili dve ženy po tom, ako indický najvyšší súd v septembri 2018 zrušil zákaz vstupu do svätyne pre ženy vo veku 10–50 rokov.

Niektorí politici a hinduistické skupiny podľa Kumara žiadajú generálny štrajk, polícia očakáva vo štvrtok ďalšie protesty.

Hinduistickí duchovní a tradicionalisti aj napriek zrušeniu zákazu stále nepovoľujú vstup do svätyne ženám v menštruačnom veku – čo podľa informácii agentúry AFP predstavuje obdobie 10–50 rokov.

Chrámový komplex Sabarimala sa v poslednom čase stal centrom potýčok medzi hinduistickými tradicionalistami a aktivistkami za práva žien, ktoré zo Sabarimaly už niekoľkokrát vyhnali.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #India