Záhadná explózia v Magnitogorsku. Bola smrť plánovaná?

Zapríčinila tragédiu porucha alebo išlo o zákerný úmysel? Nad pozadím nešťastia v Magnitogorsku visia otázniky. Obytný dom v tomto ruskom meste sa zrútil počas silvestrovského rána po výbuchu plynu, pričom je otázne, či mu nepredchádzala iná explózia, prípadne či tá nebola jedinou príčinou.

02.01.2019 18:53
Rusko Magnitogorsk plyn výbuch dom zrútenie obete Foto: ,
Záchranári prehľadávajú trosky po zrútení sa časti bytového domu v ruskom meste Magnitogorsk.
debata (53)

Miestne médiá, ktoré sa odvolávajú na nemenované zdroje, špekulujú o možnom terorizme. Server Znak napísal, že výbuch nastal v byte, ktorý si 30. decembra prenajal nejaký muž. „Pochádzal zo Strednej Ázie. V byte skrýval výbušninu, ktorou chcel spáchať teroristický útok zrejme v obchodnom centre,“ uviedol portál 74. Vyšetrovatelia však podľa agentúry Interfax informovali, že zatiaľ nenašli žiadne stopy po výbušninách.

Médiá si v súvislosti s pádom obytného domu všímajú aj veľmi podozrivú udalosť, ktorá sa odohrala len niekoľko hodín po tomto nešťastí. V Magnitogorsku vyletela do vzduchu dodávka, v ktorej sa viezli traja muži. Údajne to boli teroristi, ktorí sa v aute odpálili v obave, že ich môže prenasledovať polícia. Svedkovia vraj počuli aj streľbu. Aj túto verziu však kriminalisti popreli. Podľa agentúry RIA Novosti uviedli, že automobil explodoval v dôsledku poruchy.

Úvahy o teroristickom pozadí priživujú tvrdenia nájomníkov. Tí, čo prežili, hovoria, že pred zrútením domu nezacítili nijaký zápach unikajúceho plynu.

Kým v Magnitorsku sa vedú špekulácie, z Moskvy prišla dobrá správa o chlapčekovi, ktorého záchranári vytiahli spod trosiek. Dieťa vo veku jedenásť mesiacov letecky previezli do hlavného mesta, aby sa oň starali najlepší lekári v Rusku s najvyspelejším medicínskym vybavením. „Stále sa nachádza v ťažkom stave, ale je mimo ohrozenia života,“ zdôraznili noviny Rossijskaja gazeta.

Chlapec má omrzliny, viacero zlomenín, utrpel aj poranenie hlavy, ale našťastie nie také závažné, aby sa lekári strachovali o jeho život. „Mozog zostal nepoškodený. Nepotvrdili sa ani obavy, že by mu mohli zlyhávať obličky,“ oznámila ministerka zdravotníctva Veronika Skvorcovová, ktorá sa prišla oboznámiť s jeho stavom do nemocnice.

Ivana, ako sa chlapec volá, vytiahli spod sutín 35 hodín po výbuchu. Upozornil na seba plačom. Pátrací pes vystopoval miesto, kde je zavalený. Chlapec mal podľa záchranárov šťastie v nešťastí. Ležal v postieľke. V mrazivom počasí bol teplo oblečený, navyše odspodu ho izoloval od chladu hrubý matrac.

Najtragickejšie pády budov v Európe

  • November 1999 – Taliansko. V meste Foggia sa zrútil šesťposchodový obytný dom. Zomrelo 67 ľudí. Príčinou bola konštrukčná chyba.
  • Február 2006 – Rusko. Pri páde strechy trhoviska v Moskve zahynulo 66 osôb. Budovu starú 30 rokov viackrát prestavali bez kolaudácie.
  • 2006 – Poľsko. Pod náporom snehu sa zrútila strecha veľtržnej haly v Katoviciach. O život prišlo 65 ľudí vrátane dvoch Slovákov. Pod nešťastie sa podpísali konštrukčné chyby a zlá údržba.
  • November 2013 – Lotyšsko. V Rige spadla časť obchodného centra. Záchranári našli 54 mŕtvych. Tragédiu zapríčinil zlý projekt.

    Poznámka: Zoradené podľa počtu obetí, pričom ide o najväčšie nešťastia za posledných 20 rokov.

    Zdroj: ČTK

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Magnitogorsk #výbuch plynu #zrútenie budovy