Séria demonštrácií proti vláde a jej krokom pokračuje už tento týždeň

Séria protestných zhromaždení proti vláde premiéra Viktora Orbána a jej krokom pokračuje v Maďarsku už v prvý januárový týždeň. Najväčšia demonštrácia má byť túto sobotu v Budapešti, kde sa protestujúci zhromaždia popoludní na Námestí hrdinov.

02.01.2019 19:23
debata (13)

Sobotňajšiu celoštátnu demonštráciu, na ktorú účasť avizovalo zatiaľ vyše 7000 ľudí, organizuje občianska skupina Generálny štrajk prostredníctvom Facebooku, ku ktorej sa pripojili viaceré občianske organizácie, odborári i opozičné politické strany. Namierená je v prvom rade proti novele zákonníka práce, ktorú jej odporcovia nazvali Otrockým zákonom.

Z Námestia hrdinov sa sprievod účastníkov presunie na Kossuthovo námestie k parlamentu a po ukončení demonštrácie plánujú demonštranti blokovať premávku na neďalekom frekventovanom Margitinom moste v jednom smere.

Podľa internetového vydania týždenníka Heti Világgazdaság prvá tohtoročná demonštrácia sa bude konať vo štvrtok v juhomaďarskom Segedíne, v piatok budú protestovať v mestách Szombathely, Gödöllő a Pécs.

V sobotu okrem Budapešti pripravujú protivládne demonštrácie aj v Szolnoku, Komló, Hódmezővásárhelyi či v Debrecíne. V pondelok 7. januára bude podobný protivládny protest dokonca v nemeckom Berlíne. V ten istý deň sa na budínskom Hradnom vrchu zhromaždia odporcovia Orbánovej vlády pri novom sídle úradu vlády, kam sa premiérova kancelária k 1. januáru presťahovala z parlamentu.

Séria protestov v Maďarsku sa začala v Budapešti vlani 12. decembra po schválení novely zákonníka práce, ktorá podľa jej odporcov znevýhodňuje zamestnancov rozšírením nadčasov na ročných 400 hodín z terajších 250.

Demonštranti okrem zrušenia novely zákonníka práce požadujú aj zrušenie nadčasov pre policajtov, nezávislosť justície a zrušenie nového správneho súdu, pristúpenie Maďarska k Európskej prokuratúre (EPPO) a nezávislosť verejnoprávnych mé­dií.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #protest