Alžírsko zakázalo vstup do krajiny Sýrčanom, bojí sa o bezpečnosť

Alžírsko zakázalo vstup do krajiny Sýrčanom, ktorí sa tam dostávajú cez južnú hranicu s Mali a Nigerom. Snažia sa tak zabrániť tomu, aby sa do tohto severoafrického štátu dostali členovia porazených povstaleckých skupín, ktorí podľa vlády v Alžíri predstavujú bezpečnostné riziko. Uviedol to dnes zástupca alžírskeho ministerstva vnútra.

02.01.2019 22:02
debata (12)

Zástupca Hasan Kásimí agentúre Reuters povedal, že Sýrčania, ktorí hľadajú útočisko v Alžírsku, sú podozriví, že patria k islamistickým radikálom. V krajine preto nie sú vítaní.

„V posledných rokoch sme z humanitárnych dôvodov prijali 50-tisíc Sýrčanov,“ uviedol Kásimí. „Nemôžeme ale prijať členov ozbrojených skupín, ktorí utekajú zo Sýrie,“ dodal s tým, že ide o bezpečnosť krajiny.

V posledných týždňoch sa dostalo na južnú hranicu Alžírska asi 100 Sýrčanov. Všetci boli vyhostení krátko po tom, čo do krajiny vstúpili. Sýrski občania sa podľa Kásimího do krajiny dostávajú cez Turecko, Jordánsko, Egypt, Sudán a Niger či Mali a používajú falošné sudánske pasy.

„Ide o zločineckú sieť a my musíme byť ostražití, aby sme ich nevpustili do Alžírska,“ dodal zástupca ministerstva vnútra, ktorý má na starosti problematiku migrácie.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Alžírsko #migranti #migračná kríza