Macron upozornil Putina: Kurdské sily v Sýrii treba chrániť a zachovať

Francúzsky prezident Emmanuel Macron upozornil v stredu v telefonáte ruského prezidenta Vladimira Putina, že kurdskí spojenci Západu v boji proti Islamskému štátu (IS) v Sýrii musia byť "chránení a zachovaní".

03.01.2019 08:18
Emmanuel Macron, Vladimir Putin Foto: ,
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vľavo) podáva ruku ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Archívna snímka.
debata (97)

Osud Sýrskych demokratických síl (SDF) vedených Kurdmi je veľmi neistý od minulého mesiaca, keď americký prezident Donald Trump oznámil, že stiahne všetky svoje sily zo Sýrie.

Turecko – ktoré vníma kurdské vedenie SDF ako teroristov, keďže je napojené na kurdských povstalcov na tureckom území – hrozí vojenskou operáciou proti Kurdom v severnej Sýrii a poslalo už na hranicu vojakov aj ťažké zbrane.

Macron povedal Putinovi, že boj medzinárodnej koalície vedenej Spojenými štátmi proti extrémistickej organizácii IS v Sýrii sa ešte neskončil. Po telefonáte oboch lídrov o tom informoval Elyzejský palác.

Francúzsky prezident Putinovi zdôraznil, že „spojenecké sily koalície, predovšetkým Kurdi, musia byť "chránené a zachované“ vzhľadom na ich odhodlanie ďalej bojovať proti islamskému terorizmu", dodal podľa agentúry DPA Elyzejský palác.

Rusko ako najväčší zahraničný podporovateľ sýrskeho prezidenta Bašára Asada sa stalo kľúčovým hráčom v ovplyvňovaní situácie na území Sýrie.

SDF, podporované náletmi a špeciálnymi silami z USA i ďalších západných krajín, dobyli väčšinu sýrskeho územia kedysi ovládaného Islamským štátom, vrátane jeho faktického hlavného mesta Rakka.

Avšak Turecko a jeho spojenecké sýrske povstalecké sily vlani vyhnali kurdské jednotky z ich dlhodobej bašty, mesta Afrín na severozápade Sýrie.

97 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Kurdi #Emmanuel Macron #IS