Severokórejský veľvyslanec v Taliansku požiadal o azyl

Severokórejský veľvyslanec v Taliansku požiadal o udelenie azylu. Informovala o tom vo štvrtok tlačová agentúra AFP, podľa ktorej by išlo o ďalší pokus o zbehnutie vysokopostaveného diplomata KĽDR.

03.01.2019 09:41 , aktualizované: 11:53
debata (55)

Čo Song-gil, ktorý je dočasným ambasádorom Severnej Kórey v Taliansku, požiadal so svojou rodinou o azyl v nezistenej západnej krajine, napísal juhokórejský denník Čungang ilbo s odvolaním sa na neuvedené diplomatické zdroje v Soule. „Požiadal o azyl začiatkom minulého mesiaca,“ uviedli zmienené noviny. Talianske úrady „riešia“ vzniknutú situáciu, severokórejského diplomata však „chránia na bezpečnom mieste“.

Posledným vysokopostaveným severokórejským diplomatom, ktorý utiekol zo svojej krajiny, bol Tchae Jong-ho – svoj post opustil v roku 2016 ako námestník veľvyslanca KĽDR v Londýne.

Čo Song-gil (48) je dočasným veľvyslancom v Ríme od októbra 2017, keď Taliansko vyhostilo dovtedajšieho ambasádora Mun Čong-nama na protest proti jadrovej skúške, ktorú Severná Kórea vykonala mesiac predtým, čím porušila rezolúcie OSN.

„Vie sa, že je synom alebo zaťom jedného z najvyššie postavených činiteľov severokórejského režimu,“ napísal denník Čungang ilbo. Pchjongjang od svojich diplomatov slúžiacich v zahraničí často vyžaduje, aby doma zanechali niekoľko členov rodiny, najmä deti, s cieľom odradiť ich od zbehnutia. Čo Song-gil však prišiel v máji 2015 do Ríma spolu so svojou manželkou a deťmi, čo môže svedčiť o tom, že pochádza z privilegovaných kruhov, píše juhokórejský denník, avšak dôvod jeho zbehnutia zostáva nejasný.

Taliansko o jeho žiadosti o azyl nevie

Taliansko nevie o žiadosti o azyl podanej veľvyslancom Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) v Ríme. S odvolaním sa na zdroj blízky talianskemu ministerstvu zahraničných vecí o tom vo štvrtok informovala a agentúra AFP. O takejto žiadosti „nemáme informácie“, povedal zdroj. Dodal, že ministerstvo dostalo iba žiadosť o „výmenu“ diplomata, ktorého Soul identifikoval ako Čo Song-gila.

To, že veľvyslanec Čo Song-gil nepožiadal o azyl v Taliansku, potvrdil nemenovaný predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí aj agentúre AP. Taliansko uviedlo, že dostalo informáciu o vypršaní veľvyslancovho mandátu v Ríme, ktorý tak v krajine už nemá žiadnu diplomatickú pozíciu.

Miesto, kde sa aktuálne diplomat s rodinou zdržiava, nie je známe. To, či diplomat mohol požiadať o azyl na veľvyslanectve inej krajiny v Ríme, nie je bezprostredne zná­me.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Severná Kórea