Nemcov rozdelila akcia kina, ktoré ponúka členom AfD vstup zdarma na Schindlerov zoznam

Značné kontroverzie budí akcie kina v meste Hachenburg v Porýní-Falcku, ktoré ponúka členom protiimigračnej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vstup zdarma na film Schindlerov zoznam. Chce tým upozorniť na to, že strana, ktorú mnohí považujú za pravicovo populistickú až radikálnu, niekedy bagatelizuje udalosti holokaustu.

03.01.2019 13:19
debata (19)

Kino v šesťtisícovom Hachenburgu snímok o podnikateľovi Oskarovi Schindlerovi, ktorý za druhej svetovej vojny zachránil okolo 1 200 Židov pred smrťou, uvedie 27. januára. Teda v deň, kedy si svet pripomína pamiatku približne šiestich miliónov obetí holokaustu. Kým bežný divák za vstupenku zaplatí sedem eur, členovia AdD, ktorí predložia svoj stranícky preukaz, budú mať vstup zdarma.

„Naším zámerom určite nie je vyčlenenie alebo zahanbenia AfD. To, že sa toľko ľudí cíti silne dotknutých (akciou), nebolo naším cieľom a je to pre nás nepochopiteľné. Vôbec netvrdíme, že voliči AfD sú nacisti,“ píše kino na svojom v reakcii na silnú odozvu na kontroverznú akciu. Zároveň však upozorňuje, že z programu strany sa podľa neho dá usudzovať zľahčovanie vtedajších udalostí.

Kontroverzných výrokov vo vzťahu k holokaustu a druhej svetovej vojne sa poprední politici AfD v minulosti dopustili opakovane. Napríklad predseda strany Alexander Gauland hovoril o tom, že doba nacizmu je len „vtáčím trusom“ na úspešných nemeckých dejinách a šéf durýnskej AFD Björn Höcke zase vyhlásil, že pamätník holokaustu v centre Berlína je „pamätníkom hanby“.

Veľká väčšina reakcií na zámer kina je podľa Karin Leicherovej, ktorá s nápadom prišla, pozitívna. Dosť je ale aj reakcií úplne opačných a polícia už dokonca preveruje výhražné video, v ktorom je reč o výbušninách, ktoré by mohli explodovať. Samotná AfD v Porýní-Falcku akciu kina odsúdila. Nie je podľa nej možné stranu stavať do súvislosti s priemyselným vraždením ľudí židovského presvedčenia.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #kino #Alternatíva pre Nemecko #AfD #Schindlerov zoznam