Zeman sa chce stretávať s Babišom ako s premiérom aj po ďalších voľbách

Český prezident Miloš Zeman by sa rád s Andrejom Babišom ako premiérom stretával aj po budúcich parlamentných voľbách, ktoré budú najneskôr na jeseň 2021. Dvaja momentálne veľkí spojenci v domácej politike sa vo štvrtok zišli na zámku v Lánoch. Babiš prišiel s manželkou na tradičný novoročný obed hlavy štátu s predsedom vlády, napísal spravodajský server iDNES.cz.

03.01.2019 17:32
zeman, babiš Foto: ,
Prezident Miloš Zeman (vpravo) a premiér Andrej Babiš.
debata (2)

Babiš pred rokom podporil znovuzvolenie Zemana na Hrad. Ten mu to vrátil, keď trval na tom, že Babiš – nehľadiac na výhrady ďalších strán – od neho dostane šancu viesť aj svoju druhú vládu.

„Predpokladám, že sa takto stretneme ešte štyrikrát a dúfam, že ste pochopili skrytý význam tejto vety,“ povedal Zeman pri prijatí Babiša. Pretože voľby do Poslaneckej snemovne budú najneskôr na jeseň 2021, Zeman tým chcel vyjadriť, že by sa rád s Babišom ako premiérom stretával aj po nasledujúcich voľbách.

Aj keď je novoročný obed prezidenta s premiérom vďaka prítomnosti oboch manželiek hlavne spoločenskou udalosťou, Zeman a Babiš hovorili aj o plánoch vlády na tento rok.

Premiér Babiš znovu nevylúčil, že by v tomto roku mohlo dôjsť k zmenám v jeho kabinete. S jednotlivými ministrami sa chce rozprávať. „Vidím to skôr až na druhý kvartál roku, ak vôbec k tomu dôjde,“ povedal po schôdzke so Zemanom. Pri obede s manželkami podľa premiéra zmeny vo vláde neriešili.

Komunisti, ktorí jeho menšinovú vládu podporujú a udržujú, dlhodobo kritizujú predovšetkým ministra dopravy Dana Ťoka, ktorý je vo vláde za hnutie ANO.

Komunisti nie sú spokojní ani s ministrom zahraničných vecí Tomášom Petříčkom z Českej strany sociálnodemokra­tickej (ČSSD). Kritický voči Petříčkovi je aj prezident Zeman. „Robí hrubé chyby,“ vytkol Petříčkovi v novembri Zeman vo svojom pravidelnom programe v televízii Barrandov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #Miloš Zeman