Spojené štáty a Izrael opustili UNESCO

Parížska centrála Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) to dostala biele na čiernom: USA a Izrael, ktoré 16. novembra 1945 patrili k dvadsiatke zakladateľov organizácie, ju v prvý deň tohto roku opustili. Naplnili tak svoj zámer ešte z októbra 2017. Dôvodom je "protiizraelsky" zamerané UNESCO.

03.01.2019 19:00
debata (34)

Podľa Tel Avivu spočíva napríklad v kritike Izraela v súvislosti s izraelskou okupáciou východného Jeruzalema, v zaradení miest spojených s judaizmom k palestínskemu dedičstvu a v prijatí Palestínskej autonómie za plnohodnotného člena UNESCO v roku 2011. Na druhej strane, ako pripomenula televízia FOX, organizácia v novembri minulého roka spustila v spolupráci so Svetovým židovským kongresom (WJC) webovú stránku s cieľom čeliť antisemitizmu a popieraniu holokaustu. Pritom jedným z hlavných iniciátorov programu dejín holokaustu boli USA.

„Izrael nebude členom organizácie, ktorej cieľom sú protiizraelské aktivity. UNESCO je nástrojom manipulácie nepriateľov Izraela. Je to organizácia, ktorá sústavne prepisuje dejiny vrátane židovských väzieb na Jeruzalem,“ vyhlásil stály predstaviteľ Izraela v OSN Danni Danon. Napriek obvineniam na adresu jednej z organizácií OSN Izrael aj USA už vedeniu UNESCO oznámili, že si ponechávajú štatút pozorovateľa s možnosťou zúčastňovať sa na rokovaniach týkajúcich sa predovšetkým „ochrany svetového dedičstva, podpory slobody tlače a podpory vedeckej spolupráce a vzdelávania“.

USA už dlhšie žiadajú „zásadnú reformu“ organizácie a ako pripomína denník The Jerusalem Post, v roku 2011 pozastavili finančné príspevky na protest proti udeleniu plného členstva Palestínskej autonómii. Izrael prerušil zase spoluprácu s UNESCO v roku 2016 po prijatí rezolúcie, v ktorej sa uvádza, že židia nemajú spojitosť s posvätnými miestami v Jeruzaleme.

„UNESCO je jednou z najskorumpo­vanejších a politicky zaujatých organizácií v rámci OSN,“ povedala v rozhovore pre konzervatívny televízny kanál Fox dnes už bývalá stála predstaviteľka USA v OSN Nikki Haleyová. Podľa televízie dôvodom odchodu USA z organizácie je snaha vyhnúť sa dlhu za nezaplatené členské príspevky vo výške asi 600 miliónov dolárov. „Bol to jeden z dôvodov rozhodnutia Trumpovej administrácie,“ tvrdí televízia Fox, ktorej dnes ako jedinej prezident USA poskytuje rozhovory. K podobnému záveru dospel aj časopis Foreign Policy. Na druhej strane Izrael dlhuje UNESCO „iba“ okolo desať miliónov dolárov. Šéf ruského zahraničného výboru Rady federácie Konstantin Kosačov je však presvedčený, že odchod USA z UNESCO je skôr „postojom reálneho vyvrheľa ako zodpovednej politickej moci“. Podľa neho Moskva má záujem o to, aby USA ukončili svoje „preteky v odchodoch“ a v rušení dohôd. „Odchod USA z UNESCO však nepovažujem za pokračovanie politiky prezidenta USA Donalda Trumpa v duchu musíme sa vzdať všetkého, čo neprináša priamu výhodu USA,“ dodal Kosačov.

Po odchode USA a Izraela má UNESCO 193 členov. Ďalších desať sú asociovanými členmi. Väčšinou ide o autonómne územia, ktoré nemajú vlastnú zahraničnú politiku, ako sú Britské Panenské ostrovy či Macao, špeciálna administratívna oblasť Čínskej ľudovej republiky.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #USA #UNESCO