Demokrati v Snemovni schválili plán na ukončenie shutdownu

Členovia Demokratickej strany v Snemovni reprezentantov amerického Kongresu schválili vo štvrtok večer (washingtonského času) plán na ukončenie čiastočného výpadku vo financovaní federálnych inštitúcií, spôsobeného v decembri neprijatím zákona o federálnych výdavkoch pre nezhody ohľadne požiadavky prezidenta Donalda Trumpa na vyčlenenie prostriedkov na výstavbu sporného múru na hranici s Mexikom.

04.01.2019 06:05
USA shutdown Foto: ,
Tabuľa s oznamom o dočasnom uzavretí Sochy Slobody pre shutdown.
debata (3)

Schválenie legislatívy, ktorá má zabezpečiť prísun peňazí pre zasiahnuté ministerstvá, bolo jedným z prvých krokov novovytvorenej demokratickej väčšiny v Snemovni po tom, ako Kongres zasadol vo štvrtok v zmenenom zložení, informovala tlačová agentúra AP. V súlade s odmietavým postojom demokratov ku hraničnému múru súčasťou plánu nie sú prostriedky na tento projekt.

Súbor opatrení na ukončenie tzv. čiastočného shutdownu obsahuje zákon o dočasnom financovaní ministerstva vnútornej bezpečnosti na doterajšej úrovni do 8. februára, zatiaľ čo majú pokračovať rokovania medzi demokratmi a republikánmi. Ďalší zákon upravuje financovanie rezortov poľnohospodárstva či vnútra až do 30. septembra.

Hlasovanie, ktoré prebehlo prevažne po straníckej línii, sa uskutočnilo krátko po tom, ako Trump nečakane vystúpil pred novinármi v Bielom dome. Na brífingu prisľúbil pokračovanie boja za výstavbu múru na hranici s Mexikom, ako sľuboval počas kampane pred svojím zvolením za prezidenta v roku 2016.

Trump predtým odmietal podpísať zákon, ktorý by na hraničný múr neposkytoval dostatok prostriedkov.

Americké federálne inštitúcie vrátane deviatich ministerstiev prišli v rámci shutdownu o zhruba 25 percent finančných zdrojov, čo sčasti ochromilo ich činnosť.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Kongres #shutdown