Výbuch poškodil kanceláriu AfD v Sasku

Pred kanceláriou opozičnej Alternatívy pre Nemecko (AfD) v saskom meste Döbeln vybuchla vo štvrtok večer nálož. Silná explózia nikoho nezranila, ale poškodila kanceláriu, susedné budovy aj dvojicu áut zaparkovaných v ulici. V súvislosti s činom už polícia zadržala trojicu podozrivých.

04.01.2019 11:27
Nemecko AfD kancelária výbuch Foto: ,
Policajti a hasiči zasahujú po explózií pred miestnou kanceláriou pravicovo-populistickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) v meste Döbeln v nemeckej spolkovej krajine Sasko.
debata (28)

Zatiaľ neznáma látka v meste, ktoré leží neďaleko Drážďan, explodovala okolo 19:20 SEČ. Poškodila dvere kancelárie, okno a zapálila reklamné materiály, ktoré boli vo vnútri. Oheň rýchlo uhasili privolaní hasiči a okolie výbuchu uzavreli policajti.

Tí z taktických dôvodov pôvodne nechceli oznamovať, či podozrievajú niekoho konkrétneho, od začiatku ale hovorili o tom, že čin mohol byť politicky motivovaný. Dnes dopoludnia polícia informovala o zatknutí trojice Nemcov vo veku 29, 32 a 50 rokov.

Podpredseda saskej vlády Martin Dulig v piatok na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter výbuch odsúdil. Politik zo stredoľavej Sociálnodemokra­tickej strany Nemecka sa vyjadril, že neexistuje žiadne ospravedlnenie toho, čo sa stalo, a dodal, že „tento útok pomáha AfD a poškodzuje demokraciu“.

Strana, ktorú rad pozorovateľov označuje za pravicovo populistickú až radikálnu, sa terčom útoku nestala prvýkrát. Napríklad v polovici decembra niekto poškodil kancelária AfD v saskom meste Borna. V septembri sa zase terčom vandalizmu stala kancelária člena Spolkového snemu za túto protiimigrační stranu v Chemnitzi. Pri väčšine podobných útokov v Sasku ide podľa polície o trestné činy proti majetku.

Sasko je baštou AfD a v septembri sa tam budú konať krajinské voľby.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #explózia #AfD