Vo Švédsku mali podozrenie na nákazu ebolou, nepotvrdilo sa

Vo švédskom meste Uppsala bol hospitalizovaný pacient s podozrením na nákazu ebolou. Miestne úrady ale po niekoľkých hodinách dnes večer oznámili, že o ebolu nešlo, informovala agentúra Reuters.

04.01.2019 15:28 , aktualizované: 21:24
Švédsko Ebola nemocnica Foto: ,
Na snímke pohľad na nemocnicu, ktorej úradníci informovali o podozrení na vírus eboly u jedného z pacientov vo švédskom Enkopingu. Pacienta následne previezli na infekčnú kliniku vo švédskom meste Uppsala.
debata (12)

Nákazu vírusom eboly vyvrátili výsledky testov. Mladý muž bol asi tri roky v africkom Burundi a vykazoval typické príznaky krvácavej horúčky, vrátane zvracania krvi, uviedol predtým podľa Reuters zástupca nemocnice.

Pacient bol najprv prijatý v nemocnici v meste Enköping západne od švédskej metropoly Štokholm a následne bol prevezený do neďalekej Uppsaly. Akútny príjem v nemocnici v Enköpingu, ktorým pacient prešiel, bol uzavretý a personál, ktorý s ním prišiel do kontaktu, bol sledovaný. Pacient s podozrením na ebolu ležal v izolácii na infekčnom oddelení univerzitnej nemocnice v Uppsale.

Ebola je vírusové ochorenie spôsobujúce vysokú horúčku a krvácanie. Nie je proti nemu zatiaľ žiadny liek ani vakcína, takže úmrtnosť je vysoká. Šíri sa kontaktom s telesnými tekutinami chorého.

Švédske úrady neuviedli, aké miesta pacient navštívil. V súčasnosti sa s epidémiou eboly potýka africké Kongo.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Švédsko #ebola