Loď s nechcenými migrantmi je na mori už dva týždne, kotví pri Malte

Loď nemeckej mimovládnej organizácie Sea Watch, ktorá koncom decembra zachránila pri líbyjskom pobreží tri desiatky migrantov vrátane detí, je na mori už dva týždne a ďalej márne hľadá prístav, kde by mohla zakotviť. Povolenie vylodiť migrantov jej odmietli vydať vlády Talianska, Španielska aj Malty, pri ktorej pobreží plavidlo pred niekoľkými dňami zakotvilo pre zlé počasie. Členovia posádky i pasažieri už sú vyčerpaní a frustrovaní, deti trpia morskou chorobou, napísala dnes agentúra Reuters.

04.01.2019 17:56
debata (47)

Celkom 32 migrantov zachránilo plavilo Sea-Watch 3 22. decembra. Na palube sú okrem iného tri deti, jedno ročné a ďalšie dve vo veku šesť a sedem rokov, traja maloletí bez sprievodu a štyri ženy.

„Tí ľudia spia na zemi, máme veľké problémy s hygienou a zo psychologického hľadiska je situácia stále zložitejšia,“ povedal šéf záchrannej misie Philip Hahn talianskej rozhlasovej stanici Radio 24. Ďalší z členov posádky Alessandro Metz uviedol, že deti kvôli morskej chorobe neustále vracajú, a sú preto ohrozené dehydratáciou a tiež podchladením. Jeden z migrantov dnes zo zúfalstva skočil z paluby do mora so zámerom doplávať k brehom Malty, ale svoj pokus rýchlo vzdal a nechal sa zachrániť.

„Sme tu na tejto lodi a nerozumieme tomu, čo sa deje … Nie sme nejaké ryby, nie sme žraloky, sme ľudské bytosti ako všetci ostatní. Vydali sme sa na plavbu, riskovali sme život, aby sme sa dostali do Európy,“ citovala agentúra Reuters jedného z migrantov pôvodom z Konžskej republiky.

„Je absolútne šokujúce, že kvôli cynickým politickým kalkuláciám sú tí muži, ženy a deti na mori už 13 dní. Vyzývame štáty EÚ, aby okamžite našli riešenie a ponúkli týmto ľuďom bezpečný prístav,“ napísala vo štvrtok na twitteri organizácia Lekári bez hraníc.

Z Malty dnes k lodi Sea-Watch 3 vyrazili dve plavidlá neziskových organizácií, ktoré majú priviezť zásoby a ďalšiu potrebnú pomoc.

O osude lode Sea-Watch a ďalšieho plavidla inej nemeckej organizácie Sea-Eye, ktoré má na palube 17 migrantov, sa európske krajiny dohadujú už od decembra. Malta a Taliansko nechcú do svojich prístavov vpúšťať lode súkromných humanitárnych organizácií, pretože krajiny Európskej únie sa nedokážu zhodnúť na prerozdelení utečencov z lodí. Útočisko už lodiam ponúkli niektoré mestá, napríklad nemecký Marburg alebo taliansky Neapol, časť migrantov je pripravené prijať aj Holandsko, avšak pod podmienkou, že ostatné členské štáty EÚ urobia to isté.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #migranti #migračná kríza