Príbuzní Američana zadržiavaného v Rusku požiadali o pomoc Kongres

Príbuzní Paula Whelana, ktorého ruské úrady zadržiavajú pre podozrenie zo špionáže, vyzvali v piatok americký Kongres a ministerstvo zahraničných vecí, aby zabezpečili jeho prepustenie. Informovala o tom agentúra AFP.

04.01.2019 21:35
debata (109)

„V Paulovom mene vyzývame americký Kongres a ministerstvo zahraničných vecí, aby zabezpečili jeho prepustenie a skorý návrat domov,“ uvádza sa vo vyhlásení Whelanovej rodiny s tým, že pokiaľ je vo väzbe, je nevyhnutné zamerať sa to, aby bol v bezpečí, bolo s ním slušne zaobchádzané a mal dobrého právnika.

Whelana (48), ktorý je bývalým príslušníkom americkej námornej pechoty, zadržali minulý piatok v Moskve príslušníci ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FBS) a následne ho obvinili zo špionáže. V súčasnosti sa nachádza vo väzbe v moskovskom väzení Lefortovo.

Jeho rodina tvrdí, že do Moskvy cestoval preto, aby sa tam zúčastnil na svadbe svojho bývalého kolegu. O tom, že bol agentom americkej tajnej služby, pochybujú vzhľadom na jeho pestrú minulosť z čias, keď slúžil v námornej pechote, aj americkí experti.

V súvislosti s Whelanovým zadržaním sa podľa AFP objavili špekulácie, že ide o odvetné opatrenie za zadržiavanie ruskej občianky Marije Butinovej, ktorá je v USA vo vyšetrovacej väzbe po tom, čo sa v decembri priznala, že vykonávala činnosť ilegálneho zahraničného agenta, čo je oficiálne označenie pre špionáž.

Viacerí analytici sa podľa AFP domnievajú, že Moskva by sa mohla usilovať o zabezpečenie výmeny Whelana za Butinovú alebo iného ruského občana zadržiavaného v Spojených štátoch.

109 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Paul Whelan