Taliansko ako prvé z EÚ zakázalo plastové tyčinky do uší

Zákazníci v Taliansku si od tohtoročného 1. januára už v obchodoch nekúpia vatové tyčinky na čistenie uší, ktoré sú vyrobené z plastu. Do platnosti totiž vstúpil nový zákon, podľa ktorého musia byť tyčinky vyrobené len z biologicky rozložiteľných materiálov. Taliansko je tak prvou krajinou v EÚ, ktorá v rámci boja s plastovým odpadom toto nariadenie zaviedla, napísala agentúra APA.

05.01.2019 10:11
debata (26)

Boj s plastovým odpadom sa vedie aj na úrovni celej Európskej únie. V rámci snáh o obmedzení tohto odpadu sa koncom minulého roka dostala do poslednej fázy rokovaní smernica, ktorá by od roku 2021 zaviedla zákaz plastových výrobkov na jedno použitie ako sú slamky, príbory, taniere či obaly na potraviny, ale aj spomínané tyčinky do uší.

Taliansko v tomto smere úniu predbehlo a zákaz začalo čiastočne uplatňovať už tento rok. Tyčinky do uší na talianskom trhu musia teraz byť z dreva alebo iných prírodných materiálov tak, aby boli kompostovateľné. Už od začiatku minulého roka sa môžu v obchodoch používať výhradne recyklovateľné plastové sáčky na ovocie zeleninu, mäso a ryby. Zákaz predaja plastového riadu a ďalších jednorazových produktov má prísť o rok.

Taliansko ako prímorský štát má na rýchlejšom odstraňovaní plastových odpadov veľký záujem, pretože odpady zamorujú aj miestne pobrežia. Združenie na ochranu životného prostredia Legambiente uvádza, že tyčinky do uší tvoria až deväť percent odpadu zozbieraného na plážach.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #plášť #plastový odpad