Odborári chcú ísť k Orbánovi, vyhrážajú sa výstražným štrajkom

Celoštátnu demonštráciu na 19. januára avizoval na sobotňajšom protivládnom protestnom zhromaždení v Budapešti predseda Maďarského zväzu odborárov (MSZSZ) László Kordás. Pred vyše 5000 protestujúcimi na Kossuthovom námestí vyhlásil, že v utorok chcú odborári požiadať premiéra Viktora Orbána, aby vláda do piatich dní zriadila komisiu na vyjednávanie, v opačnom prípade zorganizujú celoštátny výstražný štrajk.

05.01.2019 14:46 , aktualizované: 21:51
protest Foto: ,
Protest proti Orbánovej vláde v Budapešti.
debata (34)

„Štrajkujúci budú v tom prípade blokovať cesty a mosty,“ spresnil Kordás. Odborári podľa jeho slov požadujú odvolanie novely zákonníka práce týkajúcej sa rozšírenia nadčasov, úpravu miezd tak, aby Maďari neodchádzali pracovať do zahraničia, úpravu zákona o štrajku a dôchodky, z ktorých je možné vyžiť.

Rečníci opozičných strán vyzvali na ďalší odpor proti Orbánovi. Jobbik avizoval petíciu proti novele zákonníka práce rozširujúcej rámec nadčasov z doterajších 250 na 400 hodín. Demokratická koalícia (DK) upozornila, že ak by premiér túto kritizovanú novelu aj odvolal, tak opozícia bude ďalej pokračovať v protestoch, pretože zlý nie je jeden zákon, ale celý systém moci vlády strany Fidesz.

Predseda Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Bertalan Tóth podčiarkol, že vznikla jednota odporu proti Orbánovi v parlamente i na uliciach a že o túto jednotu sa bude treba usilovať vo voľbách do Európskeho parlamentu, ako aj vo voľbách do samospráv. „Musíme však postaviť spoločného opozičného kandidáta,“ dodal Tóth.

Skupina demonštrantov po ukončení demonštrácie pred parlamentom, okolo ktorého bol vytvorený policajný kordón, prešla k neďalekému Margitinmu mostu, kde čiastočne na krátky čas zablokovala dopravu.

Kossuthovo námestie sa pred 19.00 h takmer vyprázdnilo.

Protesty sa konali v piatok a sobotu v niekoľkých ďalších mestách Maďarska, dokonca aj v zahraničí. Vyjadrenie sympatií s maďarskými demonštráciami avizovali v sobotu Maďari pracujúci v Londýne, Dubline, New Yorku či Toronte.

Prípravný výbor maďarských odborárov sformuloval vo štvrtok štvorbodový zoznam požiadaviek, ktorým na budapeštianskej demonštrácii v sobotu zrejme vyhlásia generálny štrajk žiadaný účastníkmi decembrových protestných zhromaždení.

Výbor zriadený pred vianočnými sviatkami zasadal v stredu. Popri všeobecných požiadavkách sformulovali aj mzdové požiadavky.

Odborári požadujú:

  • úpravu zákonníka práce a odvolanie jej novely týkajúcej sa rozšírenia nadčasov
  • úpravu miezd, minimálnej mzdy, znovuzavedenie mimomzdových prostriedkov a úpravu miezd vo verejnej sfére
  • zmenu regulácie práva na štrajk, ktorej by predchádzal vecný dialóg so zamestnancami
  • vypracovanie pružného systému odchodu pracovníkov do dôchodku a ďalšie úpravy dôchodkového systému

Opozičné strany vyjadrili názor, že sa v súčasnosti spúšťa skutočné hnutie odporu voči Orbánovi. Vláda sa ale domnieva, že protivládne protesty sú súčasťou scenára amerického finančníka Georgea Sorosa, ktorý sa podľa nej snaží vytvoriť z Európy kontinent prisťahovalcov.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #Budapešť #protest