Odplata za Whelana? Američania zatkli Makarenka, Moskva žiada vysvetlenie

Rusko žiada od Spojených štátov vysvetlenie v súvislosti so zadržaním svojho občana na tichomorskom území USA deň po tom, ako v Moskve zatkli občana USA pre podozrenie zo špionáže. Oznámilo to v sobotu ruské ministerstvo zahraničných vecí.

05.01.2019 16:23 , aktualizované: 20:03
whelan Foto: ,
Detenčné centrum pri Moskve, kde držia Američana Paula Whelana, ktorý čaká na súdny proces.
debata (158)

Agenti amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) zadržali Dmitrija Viktoroviča Makarenka 29. decembra na Saipane, hlavnom ostrove Severných Marián, ktoré sú tzv. nezačleneným územím USA v západnom Pacifiku. Predpokladá sa, že ho medzitým prepravili na Floridu, uviedlo ministerstvo.

Vo vyhlásení kritizovalo, že americké úrady neposkytli informácie o zadržaní Makarenka ruskej strane, ktorá sa o ňom dozvedela od rodiny tohto muža.

„Predstavitelia USA – v rozpore s bilaterálnym konzulárnym dohovorom – neupovedomili o skutočnosti zadržania nášho občana v náležitej trojdňovej lehote. Nie je to po prvý raz, čo sa také niečo stalo. To, že Spojené štáty zanedbávajú svoje medzinárodné záväzky, sa stalo normou,“ citovala z vyhlásenia ruského ministerstva televízia CNN.

Americké súdne dokumenty ukazujú, že obžalovaný menom Dmitrij Makarenko bol zadržaný 29. decembra na Severných Mariánach pre podozrenie zo spriahnutia s cieľom vyviezť zbrojný tovar bez povolenia, pokusov o takéto činy a z prania peňazí.

Z týchto činov obžalovala Makarenka ešte v júni 2017 federálna veľká porota na súde v štáte Florida a následne naňho vydali zatykač. Dokument podaný na federálnom súde na Severných Mariánach 31. decembra žiada o prevoz Makarenka do príslušného federálneho súdneho obvodu na Floride.

Americké ministerstvo zahraničných vecí ani FBI sa zatiaľ k záležitosti nevyjadrili.

Zadržanie Makarenka prišlo v čase narušenia vzťahov medzi Moskvou a Washingtonom pre obvinenia zo špionáže z oboch strán.

Paul Whelan Foto: TASR/AP
Paul Whelan Paul Whelan

Moskva nad výmenou Whelana neuvažuje

Rusko dnes už skôr uviedol, že neuvažuje o možnej výmene Američana Paula Whelana, zadržaného v Rusku pre podozrenie zo špionáže, za niektorého svojho občana. V Moskve to vyhlásil námestník ministra zahraničia Sergej Rjabkov. Diskusie v tomto zmysle sú podľa neho predčasné, pretože Whelan nebol doteraz ani formálne obvinený, informovali ruské agentúry.

Amerického občana Whelana zadržali minulý týždeň v Moskve pre podozrenie zo špionáže. Jeho rodina takéto obvinenia odmieta s tvrdením, že do Ruska cestoval na dovolenku.

Whelana zatkli 15 dní po tom, ako sa údajná ruská špiónka Marija Butinová na americkom federálnom súde priznala k snahe preniknúť do politických kruhov v krajine a ovplyvniť vzťahy USA s Ruskom.

Niekdajší americkí bezpečnostní predstavitelia vyjadrili pre CNN domnienku, že bez ohľadu na to, či je Whelan špiónom alebo nie, by jeho zadržanie mohlo byť odplatou ruskej vlády za stíhanie Butinovej.

Whelan za Butinovú?

Whelana zatkli 28. decembra agenti ruskej tajnej služby FSB v jeho izbe v moskovskom hoteli Metropol. Stalo sa to krátko po tom, čo mu istý ruský občan údajne odovzdal mená spolupracovníkov ruských tajných služieb. Do konca februára na neho bola uvalená väzba. Za špionáž hrozí Whelanovi, ktorý má okrem amerického aj britské, kanadské a írske občianstvo, až dvadsaťročné väzenie.

V amerických médiách sa tento týždeň objavili špekulácie, že Rusi budú chcieť Whelana vymeniť za Mariju Butinovú, súdenú vo Washingtone za sprisahanie proti USA. Butinová sa priznala, že sa snažila preniknúť do Národnej asociácie držiteľov zbraní (NRA) s cieľom získať informácie o vplyvných Američanoch a odovzdať ich do Moskvy.

Moskovské ministerstvo zahraničia zverejnilo informáciu o zadržaní ruského občana Makarenka v USA deň po Whelanovom zadržaní v Moskve. Rusko podľa ministerského vyhlásenia očakáva od Spojených štátov vysvetlenie, prečo bol Makarenko zadržaný.

158 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #špionáž