Lodnej spoločnosti sa vysypali kontajnery. Čistenie holandského pobrežia zaplatí

Majiteľ nákladnej lode MSC Zoe, z ktorej spadlo tento týždeň počas búrky do vôd Severného mora okolo 270 kontajnerov, sa v sobotu zaviazal, že zaplatí "všetky náklady" za odpratanie trosiek vyplavených na severné pobrežia Holandska a Nemecka.

05.01.2019 17:59 , aktualizované: 18:46
Holandsko Nemecko loď kontajnery havária Foto: ,
Tovar z nákladných kontajnerov na pláži vo Vlialande.
debata (6)

V Paname registrovaná nákladná loď MSC Zoe, jedna z najväčších kontajnerových lodí na svete, stratila stovky kontajnerov v utorok 1. januára neskoro večer, keď zápasila s búrkou neďaleko Frískych ostrovov. Toto súostrovie sa nachádza pri severnom holandskom pobreží a je známe aj pod názvom Waddenské ostrovy.

Na pobrežie vyplavilo kontajnery a trosky, napríklad plastové hračky, polystyrén, topánky a najmenej jednu tašku s nebezpečným materiálom, ktorý úrady identifikovali ako „organický peroxid“. To prinútilo holandské úrady povolať armádu, aby pomohla s čistiacimi a odpratávacími akciami.

„Lodná spoločnosť Mediterranean Shipping Company (MSC) chce uistiť úrady a verejnosť v Holandsku aj Nemecku, že firma zaplatí všetky výdavky za vyčistenie pobrežia,“ napísala vo vyhlásení MSC so sídlom vo švajčiarskej Ženeve.

Spoločnosť dodala, že sa zaväzuje, že „bude pokračovať v pátraní po kontajneroch, ktoré spadli cez palubu, až kým nenájde posledný“.

Odpratávacie a čistiace práce pokračovali aj v sobotu s tým, že na pobrežie Waddenských ostrovov vyplavilo zatiaľ 22 kontajnerov, informovala holandská verejnoprávna stanica NOS.

„Presný počet kontajnerov, ktoré chýbajú, je neznámy. Máme podozrenie, že mnoho kontajnerov sa potopilo na dno oceánu,“ dodala spoločnosť.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Holandsko #loď #kontajnery