Vo Francúzsku demonštrovalo 50-tisíc 'žltých viest', polícia zatkla 34 ludí

Pri sčasti násilných protestoch v rámci hnutia tzv. žltých viest zadržala v sobotu francúzska polícia 34 osôb. Údaje o zranených demonštrantoch alebo policajtoch zatiaľ nie sú dostupné, uviedla v nedeľu tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na oficiálne zdroje.

05.01.2019 20:56 , aktualizované: 06.01.2019 18:31
Francúzsko rok nový vesty žlté protesty prvé... Foto: ,
Demonštranti so žltými vestami pochodujú počas demonštrácie v Paríži.
debata (37)

Organizátori vinia políciu

Jedna zo zakladajúcich postáv francúzskeho hnutia žltých viest Priscillia Ludoská v nedeľu vyhlásila, že k sobotňajšiemu násiliu v Paríži prispela policajná taktika.

Pochodujúci demonštranti sa pokojne pohybovali po trase, ktorá bola úradom nahlásená, keď zrazu polícia zablokovala cestu niekoľko stoviek metrov pred vopred určeným konečným miestom pri Národnom zhromaždení, teda pri sídle zákonodarného orgánu. Ludoská to v nedeľu uviedla pre tlačovú agentúru DPA.

„Prečo to zablokovali tesne pred príchodom pochodujúcich a dovolili tak konfrontáciu? Veď ľudí to naštve, keď sa im postavíte do cesty – potom sa udalosti nakopia a vyústia do toho, čo sa stalo včera,“ povedala Ludoská. Dodala, že ona a ďalší ľudia žiadali protestujúcich, aby sa otočili a kráčali naspäť k východiskovému miestu, lebo videli, že situácia sa vyostruje.

Zábery násilia „sú vždy šokujúce, či už sú zo včerajška alebo z predchádzajúceho dňa či z iných sobôt“, vyhlásila Ludoská.

Stúpenci takzvaných žltých viest v sobotu opäť vyrazili do ulíc a na cesty francúzskych miest, aby demonštrovali proti vláde a politike prezidenta Emmanuela Macrona.

Pokojné demonštrácie sa v priebehu dňa vystupňovali a popoludní nespokojenci zapaľovali skútre a barikády na parížskom bulvári Saint-Germain a hádzali zápalné fľaše na policajtov na mostoch vedúcich cez Seinu. Polícia mosty zatarasila a použila slzný plyn, aby demonštrantom zabránila dostať sa k budove Národného zhromaždenia. Dnes už ôsma protestné sobota sa konala niekoľko dní po zatknutí jedného z mediálne najznámejších predstaviteľov žltých viest Erika Droueta.

Davy turistov opúšťali Múzeum d'Orsay, keď poriadková polícia rozptýlila vonku slzotvorný plyn a ten zaplnil vzduch okolo múzea moderného umenia.

Demonštranti sa od múzea, nachádzajúceho sa na brehu rieky, presunuli k budove Národného zhromaždenia – dolnej komory francúzskeho parlamentu – a niektorí z nich založili oheň na neďalekom bulvári Saint-Germain. Tam došlo k ďalším potýčkam s políciou.

Minister vnútra Christophe Castaner sa stretol s vedúcimi predstaviteľmi bezpečnostných zložiek a na Twitteri vyzval všetkých „,aby konali zodpovedne a rešpektovali zákon.“

Protestujúci sa začali schádzať v rôznych francúzskych mestách dopoludnia pri prvej svojej mobilizáciu v roku 2019. Francúzsky minister vnútra Christophe Castanera oznámil, že po celom Francúzsku protestovalo 50-tisíc ľudí. Doplnil, že demonštranti svojou účasťou celkom iste nereprezentujú väčšinu Francúzska. Len v Paríži podľa oznámenia polície demonštrovalo 3 500 ľudí a 24 osôb v hlavnom meste zadržali. Minulú sobotu vo Francúzsku demonštrovalo asi 32-tisíc ľudí.

Už od polovice novembra ľudia demonštrujú proti reštriktívnej fiškálnej a sociálnej vládnej politike, ktorú považujú za nespravodlivú, 17. novembra sa protestov zúčastnilo 282-tisíc osôb.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #protest #Paríž #Žlté vesty