Mierový plán USA pre Izrael a Palestínu sa opäť odkladá

Americký mierový plán, ktorého cieľom je nastoliť mier medzi Izraelom a Palestínčanmi a ktorého zverejnenie sa po odkladoch očakávalo začiatkom tohto roka, bude o niekoľko mesiacov odložený. Povedal to v nedeľu novinárom americký veľvyslanec v Izraeli David Friedman. Uviedol to počas návštevy poradcu amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Johna Boltona, ktorý v Izraeli rokoval o chystanom stiahnutí sa amerických vojakov zo Sýrie.

07.01.2019 08:00 , aktualizované: 10:39
debata (65)

Friedman podľa denníka The Times of Israel novinárom povedal, že mierový plán je síce „takmer úplne hotový“, jeho zverejnenie ale bude o niekoľko mesiacov odložené. Dôvodom sú podľa neho okrem iného aprílové parlamentné voľby v Izraeli. Biely dom chce plán zverejniť „takým spôsobom, aby mal najlepšiu šancu na dobré prijatie“, povedal Friedman. Dodal, že text dokumentu ešte musí byť pred zverejnením „slovne vypilovaný a doladený“.

Mierový plán pre Izrael a Palestínčanov, ktorý americký prezident Donald Trump nazýva „plánom storočia“, je skôr než s nádejami očakávaný so skepsou. Bojkot akéhokoľvek plánu sprostredkovaného Spojenými štátmi oznámili pred rokom Palestínčania potom, čo Trump uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. Status mesta je totiž jedným z najväčších sporov medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi, ktorí chcú východnú časť Jeruzalemu za hlavné mesto svojho budúceho štátu.

Skepticky sa k mierovému plánu Spojených štátov stavajú aj niektorí izraelskí politici, vrátane tých z koaličných strán premiéra Benjamina Netanjahua. Napríklad ministerka spravodlivosti Ajelet Šakedová nedávno označila plán za „stratu času“. Teraz ho kritizovala aj šéfka opozičnej strany Merec Tamar Zandbergová. „Nie je mi jasné, v akom storočí chce Trump tento ‚plán storočia‘ zverejniť,“ uviedla Zandbergová. „Je smutné, že Trump sa snaží pomôcť Netanjahuovi vo voľbách odkladom zverejnenia plánu namiesto toho, aby ho urýchlil,“ dodala politička.

„Posledná zmysluplná dohoda medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi pochádza z roku 1993. A odvtedy sa veľa zmenilo,“ pripomenul v nedeľu Friedman dohodu z Osla o obmedzenej palestínskej autonómii a o vzájomnom uznaní, ktorú obe strany podpísali vo Washingtone v septembri 1993. Tá ale mier nepriniesla.

Zatiaľ posledné kolo rokovaní o mieri medzi Izraelom a Palestínčanmi sa konalo pod záštitou USA v roku 2014 za vlády predchádzajúceho amerického prezidenta Baracka Obamu a skončilo sa
neúspechom.

Násilné strety medzi izraelskou armádou a Palestínčanmi pokračujú na Izraelom okupovanom Západnom brehu Jordánu, v Pásme Gazy, v ktorom vládne radikálne palestínske hnutie Hamas, aj inde v regióne, vrátane Jeruzalema. Konflikt pritom zostril práve Trump, keď v decembri 2017 oznámil uznanie Jeruzalema za hlavné mesto Izraela. Hamas potom vyhlásil ďalšie povstanie proti Izraelu.

Po raketovom útoku z pásma Gazy zaútočil Izrael na pozície Hamasu

Izraelské vzdušné sily v reakcii na raketový útok na židovský štát zasiahli v pondelok v pásme Gazy pozície radikálneho palestínskeho hnutia Hamas.

Izrael uviedol, že jeho terčom bol tábor militantov na severe pásma Gazy. Stalo sa tak krátko raketovom útoku z pásma Gazy na juhoizraelské mesto Aškelon. Raketu zneškodnil systém protivzdušnej obrany Železná kupola (Kipat barzel).

Žiadna zo strán nehlásila zranených, informovala agentúra AP.

Izraelská armáda tvrdí, že Hamas je zodpovedný za všetky raketové útoky z pásma Gazy, nad ktorým prevzal kontrolu v roku 2007.

Izrael a hnutie Hamas v novembri 2018 vďaka prímeriu sprostredkovanému Egyptom odvrátili svoju štvrtú vojnu za posledné desaťročie.

Prímerie ukončilo dvojdňové intenzívne raketové útoky na Izrael – najintenzívnejšie od 50-dňovej vojny z roku 2014 – a izraelské nálety na túto oblasť.

Palestínski militanti vypálili v novembri 2018 z pásma Gazy na Izrael približne 460 rakiet a mínometných granátov. Izraelská armáda uskutočnila letecké útoky na približne 160 cieľov v tejto pobrežnej enkláve.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #USA #Hamas #Gaza #mierový plán