Rumunsko zvažuje žalobu na Rakúsko pre zníženie prídavkov

Rumunsko zvažuje žalobu na Rakúsko na Súdny dvor Európskej únie pre takzvanú indexáciu prídavkov na deti. Opatrenie je diskriminačné, povedal podľa agentúry APA rumunský minister zahraničia Teodor Melescanu. Hovorkyňa Európskej komisie dnes povedala, že indexácia je v rozpore s právom EÚ. Na základe opatrení, ktoré platia od Nového roka, budú ľudia z chudobnejších krajín pracujúci v Rakúsku od rakúskeho štátu na deti žijúce vo svojej vlasti dostávať prídavky zodpovedajúce životným nákladom v krajinách pôvodu.

07.01.2019 15:53
Teodor Melescanu Foto: ,
Rumunský minister zahraničných vecí Teodor Melescanu.
debata (1)

Rumunská vláda zvažuje žalobu na Viedeň, pretože ide o „jasný prípad diskriminácie“, ktorý je v rozpore so všetkými základnými hodnotami EÚ, povedal šéf rumunskej diplomacie Melescanu v nedeľu večer televízii Digi 24. Rumunskí zamestnanci v Rakúsku podľa neho platia dane a ďalšie odvody ako ktorýkoľvek iný zamestnanec, a napriek tomu podľa neho budú naraz dostávať na svoje deti „až o 50 percent menšiu podporu ako doteraz“.

Ak rumunská vláda skutočne žalobu podá, je si Melescanu takmer istý, že nezostane jedinou žalujúcou stranou.

Už v októbri sa pritom v tejto záležitosti obrátili spoločným listom na eurokomisárku pre sociálne veci Marianne Thyssenovú Rumunsko, Bulharsko, Litva, Slovinsko a krajiny takzvanej vyšehradskej skupiny. Ministri sociálnych vecí komisárku vyzvali, aby čo najskôr preskúmala súlad príslušného rakúskeho zákona s právom Únie.

Podľa APA dnes hovorkyňa komisie na otázku ohľadom možného začatia konania pre porušenie úniových pravidiel povedala, že „indexácia podľa práva EÚ nie je dovolená“. Ďalej uviedla, že ide o otázku diskriminácie. Odmietla však povedať, či sa komisia k prípadnej rumunskej žalobe pripojí.

Od takzvanej indexácie, teda úpravy výšky prídavkov v závislosti od životných nákladov v krajinách pôvodu detí, si rakúska vláda sľubuje ročné úspory 100 miliónov eur.

Zatiaľ čo v súčasnosti podľa slovenského ministerstva sociálnych vecí, rodič pracujúci v Rakúsku dostáva na dieťa vo veku od jedného do troch rokov prídavky na dieťa v priemernej výške 172,4 eura, od tohto roku pracovníci zo stredoeurópskych krajín v alpskej republike budú po zmenách dostávať menej, ak ich dieťa v tejto krajine zároveň nežije. Napríklad Slováci v takom prípade dostanú 109,12 eura.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Rumunsko #indexácia dávok