OSN je v spore s Guatemalou ohľadom pôsobenia protikorupčnej komisie

Organizácia Spojených národov (OSN) sa dostala v pondelok do sporu s Guatemalou po tom, ako táto stredoamerická krajina oznámila, že odstupuje od dohody o protikorupčnej komisii, ktorá sa zamerala na prezidenta Jimmyho Moralesa. Informovala o tom agentúra AFP.

08.01.2019 07:20
jimmy morales, guatemala Foto:
Prezident Guatemaly Jimmy Morales.
debata (5)

Guatemalská ministerka zahraničných vecí Sandra Jovelová povedala generálnemu tajomníkovi OSN Antóniovi Guterresovi v newyorskom sídle OSN, že mandát Medzinárodnej komisie proti beztrestnosti v Guatemale (CICIG) sa skončí do 24 hodín.

Šéf OSN však vo vyhlásení „ostro odmietol“ toto rozhodnutie a dodal, že vláda musí dodržiavať medzinárodnú dohodu.

Komisia vedie vyšetrovania od roku 2007, ale čoraz viac sa dostáva do sporu s Moralesovou vládou po tom, ako začala vyšetrovať financovanie prezidentovej kampane.

Prezidentov syn a brat sú obvinení z daňového podvodu, čo je výsledok vyšetrovania komisie, a čakajú na proces.

„Mandát komisie má vypršať 3. septembra 2019,“ uviedol hovorca OSN Stéphane Dujarric s tým, že svetová organizácia očakáva, že do tohto dátumu si vláda Guatemaly bude plniť svoje právne záväzky podľa dohody.

Jovelová na tlačovej konferencii v New Yorku obvinila komisiu zo „zasahovania“ a uviedla, že Guatemala si bráni svoju suverenitu zrušením vyšetrovacieho orgánu.

Morales bráni šéfovi komisie, kolumbijskému prokurátorovi Ivánovi Velásquezovi, vo vstupe do Guatemaly. Iného člena komisie zadržali v sobotu na letisku, ale nakoniec ho o 24 hodín neskôr vpustili na územie krajiny, dodáva AFP.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Guatemala #Jimmy Morales