Muž kladivom napadol 20 žiakov na základnej škole v Pekingu

Páchateľom útoku v pekinskej základnej škole, ktorý si vyžiadal najmenej 20 zranených žiakov, je 49-ročný údržbár.

08.01.2019 08:49 , aktualizované: 10:05
debata (7)

Úrady v oblasti Si-čcheng uviedli, že muž priezviskom Ťia napadol deti kladivom. Tri obete majú vážne zranenia, no nie sú v ohrození života. Páchateľa, ktorý pochádza z provincie Chej-lung-ťiang, chytili na mieste. Tento mesiac mu mala skončiť pracovná zmluva so školou, ktorá ho už nechcela opätovne zamestnať, čo muža nahnevalo a kladivom napadol žiakov počas hodiny.

Výberová chronológia útokov v čínskych školách za posledných päť rokov

  • 26. októbra 2018 – Štrnásť detí zranila nožom pri útoku žena v materskej škole v meste Čchung-čching ležiacom na západe Číny. Tridsaťdeväťročnú páchateľku polícia zadržala. K útoku došlo o 09.30 h miestneho času, keď sa deti vracali do tried z rannej rozcvičky.
  • 28. júna 2018 – Dve deti prišli o život pri útoku nožom neďaleko základnej školy v čínskom veľkomeste Šanghaj. Na troch chlapcov a jednu ženu zaútočil kuchynským nožom 29-ročný muž, ktorého sa podarilo zadržať. Dvaja školáci zraneniam podľahli v nemocnici. Útok sa stal pri vchode do areálu súkromnej školy v čase, keď sa deti vracali zo školy domov.
  • 27. apríla 2018 – Deväť žiakov prišlo o život pri útoku nožom neďaleko strednej školy na severe Číny. Dvadsaťosemročný páchateľ zaútočil na deti od 12 do 18 rokov vracajúce sa zo školy okolo 18.00 h miestneho času v okrese Mi-č' v provincii Šen-si. Zadržaný útočník svoj čin odôvodnil tým, že v detstve chodil na tú istú strednú školu a stal terčom šikany zo strany spolužiakov, ktorých následne znenávidel.
  • 4. januára 2017 – Muž ozbrojený kuchynským nožom zranil 12 detí v materskej škole v provincii Kuang-si na juhu Číny. Páchateľ vnikol do triedy v momente, keď škôlkari jedli. Privolaná polícia muža zadržala. Išlo o 41-ročného miestneho obyvateľa. Motívom jeho činu bola pomsta za údajné šikanovanie zo strany spoluobčanov.
  • 31. októbra 2014 – Muž v dedine Luo-ťia na juhovýchode Číny zabil prváka základnej školy a ťažko zranil ďalších dvoch žiakov. Muž pobodal celkovo tri deti nožom, keď sa vracali zo školy domov na poludňajšiu prestávku.
  • 26. septembra 2014 – Muž dobodal na smrť na juhu Číny v autonómnej oblasti Kuang-si Čuang štyroch školákov. Na deti zaútočil v čase, keď išli do školy.
  • 1. septembra 2014 – Tri deti zabil a niekoľko ďalších zranil muž vyzbrojený nožom, ktorý vtrhol na základnú školu v provincii Chu-pej v strednej časti Číny. Po útoku spáchal samovraždu. Dôvodom útoku bola skutočnosť, že vedenie školy nezapísalo dcéru útočníka do nového školského roka, keďže si nesplnila letné domáce úlohy.
7 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Peking #kladivo