Ukrajina si chystá kladivo na korupciu

Tento rok by mal byť na Ukrajine prelomový v boji proti korupcii. Otázne však je, či sa podarí vyrobiť kladivo na ňu podľa plánu. Od marca má začať fungovať špecializovaný protikorupčný súd, ale objavujú sa problémy s jeho obsadzovaním.

08.01.2019 14:00
Ukrajina, demonštrácia, Kyjev Foto:
Jedna z demonštrácií proti korupcii v Kyjeve. Za aktivistom s megafónom sú protestujúce s ukrajinskými zástavami.
debata (72)

Prezident Petro Porošenko v polovici decembra síce vyhlásil, že súd by mal byť personálne vybavený už vo februári, lenže vývoj k tomu zatiaľ nesmeruje. Panel medzinárodných expertov, ktorý má za úlohu pomáhať s jeho zriaďovaním, pričom môže zablokovať nevhodných uchádzačov, postupuje nekompromisne. „Tento výbor 4. januára na svojom prvom zasadnutí inicioval vetovať prvých osem kandidátov,“ napísal server Ukrinform.

Nájde sa dosť zodpovedajúcich ľudí?

Protikorupčný súd sa má skladať aspoň z 35 sudcov, pričom najmenej 10 zasadne v odvolacej komore (plný počet by mal byť ideálne 39 a 12). Záujemcovia majú za sebou prvú časť výberového konania. Súdna rada koncom decembra oznámila, že pokračuje 81 kandidátov a 27 vypadlo zo súťaže. Ide o údaj v prípade protikorupčného súdu, čo sa týka odvolacej inštancie, v hre zostáva 32 kandidátov, pričom s 16 sa už neráta.

V súvislosti so signálom, ktorý pred pár dňami vyslali medzinárodní experti, to nevyzerá veľmi optimisticky. S ohľadom na zostávajúci počet uchádzačov vôbec nie je isté, či sa včas podarí nakoniec nájsť medzi nimi dostatočný počet.

Fungovanie protikorupčného súdu je pritom jednou z kľúčových podmienok pokračovania programu finančnej pomoci Medzinárodného menového fondu, ktorý poskytuje vláde v Kyjeve. Je to však nielen požiadavka zahraničných veriteľov, ale zároveň očakávanie radových Ukrajincov.

Občanom veľmi prekážajú chápadlá korupčnej chobotnice. Po zvrhnutí režimu Viktora Janukovyča chceli jednu vec nadovšetko – zatváranie nečestných byrokratov, pripomenula agentúra Bloomberg. „Počas vládnutia Porošenka nebol obžalovaný nijaký vysokopostavený predstaviteľ a umiestnenie Ukrajiny v rebríčku korupcie sa zlepšilo biedne,“ poznamenala agentúra s tým, že ľudia hádžu vinu na prezidenta, ktorého popularita sa pohybuje pod hranicou 10 percent.

Časopis Foreign Policy poukázal na to, že Ukrajina sa v prieskume organizácie Transparency International nachádza na 130. mieste na svete vo vnímaní korupcie; v tomto nepríjemnom postavení takpovediac susedí s krajinami, ako sú Gambia, Irán, Mjanmarsko a Sierra Leone. Zlé vnímanie miery korupcie medzi občanmi vyplýva zo stavu spravodlivosti. „Justičný systém bol hrozný predtým, a, žiaľ, hrozný zostáva,“ povedal pre Foreign Policy Michajlo Žernakov, riaditeľ nadácie Dejure, ktorá presadzuje reformu justície.

Prípad Nasirov, Američania v šoku

Samozrejme, že sa nedá povedať, že by všetci na Ukrajine zlyhávali v boji proti korupčníkom. Zvyčajne sa to však vyzerá tak, akoby pod chytanou veľkou rybou bola deravá sieť.

Najnovšie to potvrdil prípad Romana Nasirova, ktorého vláda po niekoľkomesačnom pozastavení výkonu jeho funkcie potom v januári 2018 úplne zbavila funkcie šéfa Finančného riaditeľstva. Úrad boja proti korupcii ho totiž začal vyšetrovať pre podozrenie z prijímania úplatkov. Súd ho neskôr prepustil na kauciu, musel nosiť elektronický náramok. Nasirov odložil, či skôr odpustil, niekoľkým firmám platenie daní. Celkovo mal ukrátiť štát v prepočte takmer o 70 miliónov eur.

Namiesto toho, aby ho podľa logiky poslali za mreže na niekoľko rokov, súd očistil jeho meno. Minulý mesiac rozhodol, že z funkcie ho odvolali nezákonne a dokonca mu štát musí vyplatiť nerealizovanú mzdu. A kauza podplácania ide do stratena.

Na verdikt súdu so znepokojením reagovali USA. „Ukrajinský ľud si zaslúži predstaviteľov, ktorí nezneužívajú svoje postavenie, a efektívny, spravodlivý súdny systém, ktorý vezme na zodpovednosť vplyvných jednotlivcov. Rozhodnutie o Nasirovovi naznačuje, že ukrajinské justičné a protikorupčné reformy ešte musia prekonať dlhú cestu,“ napísalo vtedy na Facebooku americké veľvyslanectvo v Kyjeve.

Zlé vysvedčenie v americkom prieskume

V lete minulého roku Medzinárodný republikánsky inštitút robil na Ukrajine veľkú anketu. Z prieskumu financovaného z amerických zdrojov vyplynuli nelichotivé zistenia. Až 70 percent opýtaných uviedlo, že ich štát sa uberá zlým smerom. Anketári sa, pochopiteľne, pýtali aj na korupciu. Respondenti mohli uviesť viacero vecí v odpovedi, čo je podľa nich najdôležitejšie pre Ukrajinu. Až 49 percent opýtaných zaradilo na druhé miesto boj proti korupcii (na prvom mieste videli vojenský konflikt v Donbase).

Mimochodom, odhaduje sa, že pre korupciu a s ňou spojené neduhy prichádza ukrajinská štátna kasa v prepočte až o 8 miliárd eur ročne. Na porovnanie, je to dvojnásobne viac peňazí, ako Medzinárodný menový fond vyčlenil Kyjevu v rámci najnovšieho programu finančnej pomoci.

Ukrajinský protikorupčný súd

  • Ministerstvo spravodlivosti v decembri 2016 konečne oznámilo, že návrh zákona o zriadení súdu je pripravený na predloženie do parlamentu. Poslanci však uvideli text až koncom roku 2017.
  • V legislatívnom procese sa objavilo až okolo dvetisíc pozmeňovacích návrhov. Parlament schválil záverečnú verziu v júni 2018.
  • Súd by mal začať fungovať od marca tohto roku. Má sa zaoberať obžalobami z korupcie presahujúcej zhruba 30-tisíc eur.
  • Tvoriť ho bude aspoň 35 sudcov, pričom najmenej 10 zasadne v odvolacej komore. Polícia má zabezpečiť nepretržitú ochranu nielen sudcom, ale aj ich najbližším príbuzným.

© Autorské práva vyhradené

72 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Ukrajina #Petro Porošenko