V Poľsku sa začal súd v prípade vraždy odhalenej po 19 rokoch

V Slupsku na severe Poľska sa dnes začal ostro sledovaný súd so 43-ročným mužom obvineným z vraždy svojej manželky. Pozornosť púta skutočnosť, že obvinenie mohlo byť vznesené až dve desaťročia od zločinu. Muž sa medzitým so svojou zavraždenou ženou dokázal rozviesť a poberal alimenty na dcéru, keďže ako okoliu, tak aj úradom nahovoril, že žena od rodiny utiekla do cudziny. Vraždu odhalili až kriminalisti, poverení dávno odloženými prípadmi. Telo nezvestnej ženy našli po 19 rokoch zamurované v pivnici, opísala televízia TVN 24.

08.01.2019 13:41
debata (1)

„Rodina Angeliky Jakubowskej je presvedčená, že ju zabil bývalý manžel a telo schoval pod tehlovú podlahou v pivnici domu v Debrzne. Rovnaký názor majú aj prokurátori, ktorí 43-ročného muža obvinili z vraždy,“ uviedla stanica. Podľa obžaloby zavraždil svoju vtedy dvadsaťročnú ženu ešte 2. októbra 1998. „Pravdepodobne ju uškrtil elektrickým káblom. Mŕtvolu strčil do cestovnej tašky, ktorú zakopal v pivnici,“ povedal hovorca prokuratúry.

Mužovi hrozí doživotie. K zločinu sa nepriznal a obvinenia odmieta.

„Veľa sa mi po mame cnelo. Večer som nemohla zaspať a plakala som,“ zverila sa televíznym reportérom Magdalena Jakubowská, ktorá 19 rokov verila rozprávaniu otca, že matka od nich utiekla, ešte keď bola ročným dieťaťom. Otec sa o dcéru staral šesť rokov. Neskôr ju zveril svojim rodičom a začal žiť v nových zväzkoch.

Práve vzorky od už dospelej dcéry pomohli kriminalistom pomocou testov DNA identifikovať telo z pivnice domu, kde rodina predtým žila.

„Vždy som verila, že sa mama nájde,“ povedala Magdalena. „Priala som si ju uvidieť, aj keby nechcela so mnou hovoriť,“ dodala.

Debrzno je mestečko s asi piatimi tisíckami obyvateľov na severe Poľska. Pred niekoľkými rokmi sa preslávilo najefektívnejšími obecnými radarmi v celej krajine, ktoré vynášali mestskej pokladni na pokutách stovky tisíc eur ročne, kým boli v Poľsku zrušené.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #vražda #odložený prípad