Múr či plot. Trump sa nevzdáva vysnívaného projektu

Bývalý realitný maklér a súčasný americký prezident Donald Trump stále tvrdí, že je potrebné postaviť múr na hranici s Mexikom, ktorý by zabránil migrácii. V utorok večer amerického času sa preto po prvý raz od nástupu do úradu obrátil na obyvateľov USA z Oválnej pracovne.

09.01.2019 06:29 , aktualizované: 18:12
trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump.
debata (15)

"Prihováram sa vám, lebo na južnej hranici narastá humanitárna a bezpečnostná kríza,“ vyhlásil Trump hneď na úvod vystúpenia, ktoré vysielali všetky veľké spravodajské televízie. Vládca Oválnej pracovne požaduje 5,7 miliardy dolárov na dodatočné zabezpečenie hraníc. Keďže v Kongrese sa na financovaní múra nenašla zhoda, momentálne stále platí, že americké federálne úrady nefungujú naplno. Značná časť ich zamestnancov nedostáva plat. Zastavenie financovania úradov trvá od 22. decembra. Ide už o druhý najdlhší shutdown, teda odstávku federálnej vlády, v dejinách USA. A Trump tvrdí, že môže trvať ešte mesiace aj roky.

Oceľová konštrukcia

Šéf Bieleho domu sa však v prejave tváril, že je ochotný trochu ustúpiť. "Na žiadosť demokratov to bude oceľová konštrukcia, nie betónový múr. Táto bariéra je absolútne nevyhnutné pre bezpečnosť hranice. Je to tiež niečo, čo naši profesionáli na hranici chcú a potrebujú. Vyplýva to zo sedliackeho rozumu,“ vyhlásil Trump.

Prezident v prejave spomenul niektoré veľmi názorné príklady, ktoré možno sú, a možno nie sú skutočné.
odborníčka na migráciu a ľudské práva Kathleen Arnoldová

Prezidentovi oponuje expert na migráciu Néstor Rodríguez z Texaskej univerzite v Austine. "Kontrola americkej hranice sa za posledných dvadsať rokov výrazne zvýšila. V období rokov 1996 až 2016 sa znížil počet zadržaných ľudí, ktorí hranicu prekročili bez povolenia, o 75 percent. Naznačuje to, že nečelíme žiadnej kríze,“ reagoval pre Pravdu Rodríguez, ktorý robil výskum vo viacerých krajinách Latinskej Ameriky.

Expert pripomína, že sa výrazne znížil počet migrantov z Mexika a niektorí sa dokonca vracajú domov. "Novou skupinou, ktorú máme na hraniciach, sú teraz ženy s deťmi a neplnoleté osoby bez sprievodu dospelých zo Strednej Ameriky. Ich počty sú však len na úrovni 20 percent množstva mexických migrantov, ktorí prichádzali v 90. rokoch. Tieto štatistiky neukazujú, že máme krízu, ale to, že zabezpečenie hranice funguje,“ myslí si Rodríguez.

Ani demokratov Trumpov prejav nenadchol. "Je smutné, že mnohé z vecí, ktoré sme počuli od prezidenta počas tohto nezmyselného shutdownu, boli plné nesprávnych informácií či dokonca zlých úmyslov. Prezident si vybral strach. My chceme začať s faktami,“ uviedli v spoločnom vyhlásení šéfka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová a líder demokratickej menšiny v Senáte Chuck Schumer.

Politici prezidentov pripomenuli, že Snemovňa hneď v prvý deň fungovania nového Kongresu začiatkom januára schválila legislatívu, ktorú už predtým podporil republikánmi ovládaný Senát. Tá by podľa demokratov viedla k opätovnému fungovaniu vlády a financovaniu inteligentných a efektívnych riešení pre zaistenie bezpečnosti hranice.

"Prezident však odmietol tento spoločný zákon pre jeho posadnutosť tým, aby americkí daňoví poplatníci vyplytvali miliardy dolárov na drahý a neefektívny múr. Múr, o ktorom vždy sľuboval, že ho zaplatí Mexiko,“ uviedli Pelosiová a Schumer.

Podľa prieskumu spoločnosti Morning Consult pre spravodajskú stránku Politico 47 percent Američanov obviňuje zo shutdownu Trumpa a republikánov a 33 percent demokratov. Výskum vznikol ešte pred prezidentovým prejavom.

Rukojemnícka taktika

Trump v reči viac ráz zdôraznil, aký vplyv majú migranti na kriminalitu. Zdôraznil prípady, keď vraždili, a pripomenul, že cez južnú hranicu prúdia do USA drogy. Zo štatistík však vyplýva, že migranti páchajú zločiny menej často ako americkí občania a pašovania drog je v prvom rade spôsobené dopytom na trhu v Spojených štátoch.

Odborníčka na migráciu a ľudské práva Kathleen Arnoldová uviedla, že kriminalita migrantov často zahŕňa aj malé zločiny ako krádež jedla pre osobnú spotrebu. "Prezident v prejave spomenul niektoré veľmi názorné príklady, ktoré možno sú, a možno nie sú skutočné. Vyvolávajú však rasové stereotypy zločinu a násilia najmä proti ženám a deťom. Má to poslúžiť na vytvorenie stavu krízy. Uzavretie vlády slúži ako rukojemnícka taktika, až kým nepríde k splneniu požiadaviek prezidenta,“ vyhlásila pre Pravdu Arnoldová, ktorá pôsobí na DePaulovej univerzite v Chicagu.

Šéf Bieleho domu sa vo svojej reči nevyjadril, či vyhlási stav núdze na južnej hranici. Pravdepodobne by mu to umožnilo financovaniu múra bez súhlasu Kongresu zo zdrojov armády. Trumpova hovorkyňa Sahar Sandersová uviedla, že táto možnosť je stále na stole. Takýto postup by však demokrati určite napadli na súde.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #múr na hranici USA-Mexiko