Nemecká polícia zatiaľ neidentifikovala podozrivých z útoku na politika AfD

Nemecká polícia má k dispozícii videozáznamy ukazujúce pondelkový útok na poslanca a šéfa regionálnej pobočky Alternatívy pre Nemecko (AFD) v Brémach Franka Magnitza. Ani jedného z trojice podozrivých sa jej ale zatiaľ identifikovať nepodarilo.

09.01.2019 10:03
nemecko, polícia, frank magnitz, afd, útok Foto: ,
Nemeckí policajti na mieste útoku na Franka Magnitza.
debata (26)

Na záznamoch je podľa tlačovej správy polície vidieť, ako sa k 66-ročnému politikovi zozadu priblížili dve osoby, za ktorými s odstupom bežala ešte tretia. Jeden z podozrivých poslanca zrazil na zem, a spôsobil mu tak silno krvácajúce zranenie hlavy. Trojica potom z miesta ušla.

Kým zástupcovia protiimigračnej AfD hovoria o pokuse o vraždu, polícia čin vyšetruje ako ťažké ublíženie na zdraví. Na základe výpovede Magnitza, ktorý sa zotavuje v nemocnici, pôvodne vychádzala z toho, že ho útočníci napadli nejakým predmetom. Ten ale na záznamoch nie je viditeľný.

Útok, ktorý mal podľa polície zrejme politické pozadie, v utorok odsúdili zástupcovia všetkých parlamentných strán, vrátane kancelárky Angely Merkelovej (CDU). Kritikou činu nešetria ani nemecké médiá. „Takéto napadnutie poslanca je čiernym dňom pre demokraciu,“ myslí si denník Die Welt. „Je to odporné, je to nebezpečný signál. Každý človek v tejto krajine má právo zastávať svoj názor – aj pravicovo populistický,“ konštatuje zasa denník Rhein-Zeitung.

Niektoré médiá potom upozorňujú na zhrubnutie politickej debaty v Nemecku v posledných rokoch. Napríklad Frankfurter Allgemeine Zeitung pritom poznamenáva, že k tomu výrazne prispieva aj AfD, pri ktorej to podľa denníka patrí k „obchodnému modelu“.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #AfD