Vietnam obvinil Facebook z porušenia zákona o kybernetickej bezpečnosti

Úrady komunistického Vietnamu obvinili sociálnu sieť Facebook z vážneho porušenia kontroverzného nového zákona o kybernetickej bezpečnosti. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters.

09.01.2019 10:25
debata (4)

„Facebook údajne nereagoval na žiadosť o odstránenie stránok, ktoré podnecujú protištátne aktivity,“ uvádza sa v správe oficiálnej vietnamskej tlačovej agentúry VNA, ktorá sa odvoláva na ministerstvo informácií v Hanoji.

Malo ísť o stránky, na ktorých používatelia zverejňovali komentáre kritické voči vietmanskej vláde. Podľa vietmanského ministerstva na uvedených stránkach dochádzalo k očierňovaniu rôznych jednotlivcov a inštitúcií. Facebook okrem toho odmietol poskytnúť vietnamským bezpečnostným orgánom informácie týkajúce sa bližšie nešpecifikovaných „falošných účtov“.

Hovorkyňa Facebooku sa k obvineniam porušenia vietnamského zákona konkrétne nevyjadrila. Zareagovala len všeobecným konštatovaním, že Facebook všetky žiadosti o odstránenie nezákonného obsahu posudzuje v súlade so svojimi podmienkami používania a zákonmi platnými v tej-ktorej krajine.

Nový vietnamský zákon o kybernetickej bezpečnosti vstúpil do platnosti od 1. januára 2019. Na jeho základe si musia internetové spoločnosti napríklad zriadiť sídla a ukladať údaje priamo vo Vietname. Existujú pritom obavy, že legislatíva uľahčí prípadné konfiškácie používateľských dát či zatýkanie lokálnych zamestnancov.

Agentúra Reuters pripomína, že Vietnam napriek zavedeniu ekonomických reforiem zostáva krajinou, v ktorej vládnuca komunistická strana uplatňuje tvrdú cenzúru médií a potláča disent.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #Vietnam #kybernetická bezpečnosť