V Bavorsku a Rakúsku opäť sneží, lavínové nebezpečenstvo ďalej stúpa

V rakúskych i nemeckých Alpách s ďalším snežením rýchlo rastie nebezpečenstvo lavín. V niektorých častiach Rakúska už platí najvyšší stupeň. Na mnohých miestach Bavorska sneh ochromil dopravu. Mnoho školákov v postihnutých oblastiach má snehové prázdniny. Na severonemeckom pobreží Baltského mora sa dnes za pôsobenia tlakovej níže Benjamin očakáva zdvihnutá hladina. Na pobreží Severného mora sa už situácia upokojila.

09.01.2019 10:44
debata

Podľa agentúry DPA je poveternostná situácia v Bavorsku a Rakúsku na mnohých miestach stále nebezpečnejšia. Potom, čo bol v utorok v niektorých častiach spolkovej krajiny Štajersko vyhlásený najvyšší stupeň lavínového nebezpečenstva, bol dnes piaty stupeň vyhlásený taktiež v Ybbstalských Alpách v centrálnej časti krajiny.

V Štajersku je lavínami ohrozených 280 budov, ktoré ležia v takzvaných červených zónach. Miestne úrady majú v každom jednotlivom prípade rozhodnúť, či pristúpia k evakuácii. V utorok bolo v Štajersku odrezaných od okolitého sveta 2000 ľudí.

„Riziko veľkých lavín je veľmi, veľmi vysoké,“ povedal DPA šéf štajerskej služby pre pomoc pri katastrofách Harald Eitner. Nielen v rozsiahlych častiach Rakúska, ale aj v Bavorsku je na dnes hlásené ďalšie sneženie.

Úrady preto počítajú s tým, že dnes budú musieť uzavrieť ďalšie cesty. V hornorakúskom okrese Miesbach a tiež v štajerských obciach Pölstal, Hohentauern a Pusterwald platí stav núdze. V mnohých bavorských okresoch majú školáci kvôli snehu voľno.

Bavorský lesný úrad okrem toho upozornil, že stromy sa môžu pod ťarchou snehu vyvrátiť alebo lámať. Najmä na juhu a juhovýchode Bavorska sa preto ľudia nemajú zdržiavať v lesoch. Kvôli padajúcim vetvám a stromom bola dnes dopoludnia bez elektriny len v Tirolsku zhruba tisícka domácností, informovala agentúra APA.

V Bavorsku dnes ráno sneh skomplikoval dopravu aj na dôležitej diaľnici A8. V smere na Mníchov bola pri Friedbergu úplne uzavretá kvôli kamiónu stojacemu naprieč.

Tiež regionálna železničná spoločnosť BOB musela južne od Mníchova zrušiť niektoré spoje. V samotnej bavorskej metropole mala problémy autobusová doprava. Spoje mali meškanie alebo nešli vôbec.

Na západonemeckom letisku Kolín nad Rýnom / Bonn si ráno krupobitie vyžiadalo asi hodinové prerušenie prevádzky. Ďalej na severe, na pobreží Baltského mora, sa pripravujú na silný vietor a zdvihnutú hladinu mora v dôsledku tlakovej níže Benjamin. Ráno bolo zaplavených niekoľko ulíc historického mesta Wismar. Výška vody tam bola 1,3 metra nad normálom. V utorok sa s ním stretlo najmä pobrežie Severného mora.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rakúsko #lavínové nebezpečenstvo