Exminister obvinený zo špionáže pre Irán si odsedí 11 rokov

Izraelské ministerstvo spravodlivosti oznámilo, že dosiahlo dohodu o vine a treste s bývalým vládnym ministrom obvineným zo špionáže pre znepriatelený Irán.

09.01.2019 12:14
Izrael, irán, Gonen Segev, špionáž Foto: ,
Gonen Segev, bývalý izraelský minister obvinený z podozrenia zo špionáže pre Irán, je sprevádzaný väzenskými strážami pri príchode na súd v Jeruzaleme v júli 2018.
debata (7)

Ministerstvo v stredajšom stanovisku uviedlo, že Gonen Segev si odsedí 11 rokov po tom, čo sa priznal k špionáži a poskytnutiu informácií nepriateľovi. Dohodu predložia sudcovi vo februári, žiadne ďalšie detaily nie sú známe.

Segev čelil obvineniam z toho, že poskytol Iránu informácie o „energetickom trhu a bezpečnostných lokalitách v Izraeli“. Segev pôsobil ako minister energetiky a infraštruktúry za vlády premiéra Jicchaka Rabina v polovici 90. rokov. Zatkli ho už v roku 2004, keď sa pokúšal prepašovať 32-tisíc tabliet extázy z Holandska do Izraela na expirovaný diplomatický pas, za čo si trest už odsedel. Opätovne ho zatkli v máji 2018 a následne obvinili zo špionáže pre iránske spravodajské služby.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #špionáž #Irán