Poslanci skrátili Mayovej čas na predloženie možného plánu B o brexite

Poslancom britskej Dolnej snemovne sa v stredu podarilo odhlasovať dramatické skrátenie času, ktorý bude mať premiérka Theresa Mayová na to, aby vypracovala tzv. plán B pre prípad, že parlament jej návrh dohody o brexite na budúci týždeň neschváli. Informovala o tom spravodajská stanica Sky News.

09.01.2019 12:22 , aktualizované: 16:24
mayová Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová na archívnej fotografii po mimoriadnom summite o brexite.
debata

Poslanci prijali návrh na skrátenie takejto procedúry, ktorý predložil konzervatívny poslanec a bývalý generálny prokurátor Dominic Grieve, pomerom hlasov 308:297.

Premiérka mala mať pôvodne na prezentáciu ďalších krokov v parlamente – v prípade, že by poslanci jej dohodu neschválili – až 21 kalendárnych dní. Po novom bude na to mať už len tri rokovacie dni.

Británia má z EÚ vystúpiť 29. marca. Britský parlament však stále nepodporil dohodu o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ, ktorú premiérka Mayová vyrokovala s Úniou. Poslanci Dolnej snemovne o nej majú hlasovať 15. januára, pričom to doposiaľ vyzerá tak, že dohodu odmietnu, približuje agentúra AP. Dodala, že stredajšie hlasovanie je vnímané ako ďalšia porážka – v poradí už druhá za dva dni – kabinetu premiérky Mayovej.

Prvú prekážku pre tzv. tvrdý brexit zasadili poslanci Mayovej v utorok, keď schválili dodatok rozpočtového zákona umožňujúci parlamentu, aby vláde zakázal vyčleniť prostriedky na spustenie opatrení spojených s praktickou prípravou na vystúpenie Británie z EÚ bez dohody. V praxi to znamená, že vláda konzervatívcov bude na opustenie EÚ bez dohody potrebovať súhlas parlamentu, inak budú obmedzené niektoré jej právomoci v daňových otázkach.

V stredu popoludní sa zároveň v Dolnej snemovni začala päťdňová rozprava o dohode o brexite, po ktorej by mali poslanci na budúci utorok hlasovať o návrhu Mayovej dohody.

VIDEO: O súčasných náladách Britov voči brexitu a pozícii premiérky Mayovej pri presadzovaní návrhu dohody o brexite hovorí Rastislav Káčer, niekdajší veľvyslanec Slovenska v USA a Maďarsku.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová