Trump opustil rokovanie. Demokrati stavbu múru na hranici rázne odmietli

Americký prezident Donald Trump opustil v stredu rokovanie o financovaní múru na hraniciach s Mexikom po tom, ako mu jeho oponenti z Demokratickej strany povedali, že s týmto projektom nebudú súhlasiť. Informovala o tom agentúra AFP.

10.01.2019 06:23
donald trump Foto:
Na snímke americký prezident Donald Trump hovorí k reportérom.
debata (31)

„Úplná strata času,“ komentoval Trump na Twitteri svoje stretnutie s demokratickými kongresovými lídrami v Bielom dome.

Demokratický senátor Chuck Schumer uviedol, že Trump sa opýtal predsedníčky Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej, či by súhlasila s financovaním múru. Keď povedala „nie“, Trump vstal so slovami, že „potom už nie je o čom diskutovať“ a odišiel, dodal Schumer, ktorý označil prezidentovo správanie za „naozaj poľutovaniahodné“.

„Opätovne sme sa dozvedeli, že demokratickí lídri nie sú ochotní ani len rokovať,“ konštatoval viceprezident USA Mike Pence.

Trump opísal v utorok situáciu na americko-mexickej hranici ako humanitárnu krízu a obvinil opozičných demokratov v Kongrese, že nechcú financovať bezpečnosť na hraniciach.

Demokrati zareagovali vyhlásením, že prezident svojou „posadnutosťou“ plotom drží vládu ako rukojemníka a núti Američanov platiť za „drahý a neúčinný“ návrh.

Trump oslovil Američanov v prejave v období, keď vláda USA zažíva už tretí týždeň čiastočný shutdown (zastavenie financovania štátnych inštitúcií), spôsobený sporom okolo financovania bezpečnosti na južnej hranici vrátane spomínaného plota.

Prezident požaduje na výstavbu plota 5,7 miliardy dolárov. Tvrdí, že plot sa zaplatí sám, lebo Spojeným štátom ušetrí náklady na bezpečnosť a nepriamo aj prostredníctvom novej obchodnej dohody s Kanadou i Mexikom.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #múr na hranici USA-Mexiko