Severokórejský vodca Kim Čong-un potvrdil svoj záväzok k denuklearizácii

Severokórejský vodca Kim Čong-un opätovne potvrdil svoj záväzok k denuklearizácii Kórejského polostrova a prisľúbil, že sa vynasnaží, aby jeho druhý summit s americkým prezidentom Donaldom Trumpom priniesol dobré výsledky. Informovala o tom vo štvrtok juhokórejská agentúra Jonhap s odvolaním sa na čínske médiá.

10.01.2019 06:32 , aktualizované: 09:55
severná kórea, kim čong-un, čína Foto:
Severokórejský vodca Kim Čong-un pri stretnutí s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom počas návštevy Pekingu.
debata (1)

Kim sa tak vyslovil počas utorkovej schôdzky s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom v Pekingu. V Číne bol vlakom na niekoľkodňovej zahraničnej ceste a išlo o jeho štvrtú návštevu tejto susednej spojeneckej krajiny za približne 10 mesiacov.

„KĽDR bude aj naďalej zastávať stanovisko o denuklearizácii a vyriešení záležitosti Kórejského polostrova prostredníctvom dialógu a konzultácie a bude sa usilovať, aby druhý summit medzi lídrami KĽDR a USA viedol k výsledkom, ktoré medzinárodne spoločenstvo uvíta,“ citovala tlačová agentúra Sinchua severokórejského vodcu, ktorý sa tak vyjadril na rokovaní s čínskym prezidentom.

O ich stretnutí informovali aj štátne médiá Severnej Kórey, podľa ktorých Kim Čong-un vyjadril znepokojenie nad zablokovanými diskusiami o denuklearizácii. Kim „vyslovil znepokojenie na zablokovaním, ku ktorému došlo v procese zlepšovania vzťahov medzi USA a KĽDR a v rokovaniach o denuklearizácii,“ uviedla severokórejská agentúra KCNA. Podľa Kima zostáva nezmenený základný postoj Pchjongjangu k hľadaniu mierového riešenia prostredníctvom dialógu.

Čínsky prezident Si Ťin-pching uviedol, že sa naskytla „zriedkavá historická príležitosť“ na politické riešenie otázky Kórejského polostrova. Podľa neho došlo minulý rok k „veľkému pokroku“ v snahe dosiahnuť politické riešenie, k čomu prispeli aj Čína, Severná Kórea a iné krajiny, pričom medzinárodné spoločenstvo očakáva pokračovanie dialógu.

Čínsky prezident prijal od Kima pozvanie na návštevu Severnej Kórey „vo vhodnom čase“ a „informoval ho o plánoch, ktoré s tým súvisia“. Išlo by o prvú návštevu Si Ťin-pchinga v Pchjongjangu, odkedy sa v roku 2012 ujal moci.

USA trvajú na tom, že sankcie OSN musia platiť, kým sa Severná Kórea nevzdá jadrových zbraní, avšak Pchjongjang požaduje okamžité zrušenie sankcií. Čína, ktorá je dlhodobo najdôležitejším spojencom a diplomatickým ochrancom KĽDR, taktiež žiada, aby sa tieto sankcie voči KĽDR zmiernili, pripomína agentúra AFP.

Južná Kórea chce odmeniť denuklearizáciu KĽDR výnimkami zo sankcií

Juhokórejský prezident Mun Če-in dnes vyzval KĽDR, aby podnikla jasnejšie kroky v oblasti jadrového odzbrojenia, ktoré by Spojené štáty mohli odmeniť uvoľnením reštrikcií namierených proti severokórejskému režimu. Soul bude tiež presadzovať výnimky zo sankcií, ktoré umožnia obnoviť pozastavenú hospodársku spoluprácu so severom, informovala agentúra AP.

Mun povedal, že vyriešenie severokórejskej otázky závisí na tom, ako rýchlo bude Pchjongjang pokračovať v denuklearizácii a či mu za to Washington recipročne vyjde v ústrety v podobe uvoľnenia sankcií. Dodal, že tieto témy budú v popredí očakávaného druhého summitu medzi Kimom a prezidentom Donaldom Trumpom. „Severná Kórea vie, že musí urobiť jasné kroky vedúce k denuklearizácii, aby boli odstránené medzinárodné sankcie. Spojené štáty tiež zisťujú, že je potrebné na tieto kroky KĽDR odpovedať,“ povedal Mun.

„Vítame úmysel Severnej Kórey pokračovať v denuklearizácii bez podmienok a kompenzácií. Moja administratíva bude spolupracovať s medzinárodným spoločenstvom, vrátane Spojených štátov, aby sme čo najskôr vyriešili zostávajúce otázky, ako sú medzinárodné sankcie,“ dodal juhokórejský prezident.

Podľa niektorých expertov by čiastočné uvoľnenie sankcií proti Pchjongjangu ešte predtým, než to schváli Washington, poškodilo vzťahy Južnej Kórey so Spojenými štátmi. Iní hovoria, že Mun urobil iba symbolické gesto zmierenia voči Severnej Kórei.

Mun hovoril len niekoľko dní potom, čo severokórejský vodca Kim Čong-un v novoročnom posolstve povedal, že je pripravený obnoviť dva hlavné zablokované projekty vzájomnej spolupráce oboch Kóreí. Kim zároveň povedal, že je pripravený vydať sa „inou cestou“ v prípade, že Spojené štáty budú naďalej presadzovať jednostranné sankcie voči jeho režimu a rovnako tak širšie sankcie uvalené Bezpečnostnou radou OSN.

Spomínanými dvoma spoločnými projektmi sú organizované zájazdy Juhokórejčanov do Diamantových hôr, ktoré ležia v Severnej Kórei v blízkosti spoločnej hranice a spoločný priemyselný komplex Kesong. Oba projekty, ktoré patrili ku kľúčovým zdrojom valút pre KĽDR, boli spolu s ďalšími zastavené v uplynulých rokoch pre napätie okolo severokórejského jadrového programu.

Liberálny prezident Mun, ktorý sa ujal úradu v roku 2017, prevádzkuje kyvadlovú diplomaciu, ktorá USA a KĽDR umožňuje viesť rokovania o jadrovom odzbrojení a ktorá pomohla sprostredkovať singapurský summit Trumpa s Kimom v júni. Mun zároveň čelí kritike konzervatívcov v Južnej Kórei aj v Spojených štátoch, že severokórejskému režimu robí príliš veľké ústupky a že mu pomáha zmäkčiť Amerikou zavedené sankcie. Trump trvá na tom, že sankcie budú zrušené až vo chvíli, keď sa KĽDR úplne vzdá jadrového programu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kim Čong-un #denuklearizácia Kórejského polostrova