Irán plánuje vyslať do vesmíru pomocou vlastných rakiet dva satelity

Iránsky prezident Hasan Rúhání vo štvrtok oznámil, že krajina čoskoro prostredníctvom vlastných nosných rakiet vyšle na obežnú dráhu Zeme dve družice, informovala agentúra AP.

10.01.2019 12:43
Iránsky prezident Hasan Rúhaní Foto:
Iránsky prezident Hasan Rúhání oznámil, že krajina čoskoro prostredníctvom vlastných nosných rakiet vyšle na obežnú dráhu Zeme dve družice.
debata (7)

Štart rakiet sa podľa prezidenta uskutoční v najbližších týždňoch. Irán už tradične prezentuje výsledky svojho vesmírneho programu vo februári počas výročia víťazstva islamskej revolúcie z roku 1979.

Krajina za posledných desať rokov poslala na obežnú dráhu niekoľko satelitov s krátkou životnosťou a v roku 2003 do kozmu vyslala opicu. USA a ich spojenci sa však obávajú, že by technológiu používanú pri satelitoch mohla využiť na vývoj rakiet dlhého doletu.

Spojené štáty tvrdia, že plány Iránu v oblasti vypúšťania satelitov do vesmíru sú v rozpore s rezolúciou Bezpečnostnej rady Organizácie spojených národov (OSN) 2231, ktorá Irán vyzýva, aby sa vyvaroval akejkoľvek aktivity v spojitosti s balistickými raketami schopnými niesť jadrové zbrane. Teherán trvá na tom, že štartmi rakiet so satelitmi rezolúciu neporušuje.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #Irán #družica #Hasan Rúhání