Blízki sa rozlúčili s dievčatami, ktoré v Poľsku zomreli pri únikovej hre

Do kostola svätého Kazimíra v Koszaline na severozápade Poľska dnes prišli na pohrebný obrad príbuzní a priatelia piatich kamarátok, ktoré minulý týždeň v piatok prišli o život pri požiari v miestnosti, kde hrali únikovú hru. Neskôr budú vedľa seba pochované na mestskom cintoríne, informovali poľské médiá.

10.01.2019 15:43
Poľsko, Koszalin, sviečky, escape room, požiar Foto: ,
Sviečky horia pred domom, v ktorom v miestnosti určenej na únikovú hru zahynulo päť žien v meste Koszalin na severe Poľska.
debata (3)

V kostole, kam smeli prísť len príbuzní dievčat, ich spolužiaci, učitelia a zástupcovia mesta, boli vystavené dve truhly a tri urny. Kňaz Wojciech Pawlak, ktorý smútočnú omšu slúžil a ktorý dievčatá učil náboženstvo, hovoril pri kázni o ich priateľstve. „To priateľstvo ich spájalo a bude ich spájať…navždy,“ povedal.

Pätica 15-ročných dievčat chcela únikovou hrou v Koszaline osláviť narodeniny jednej z nich. V areáli ale začalo horieť a dievčatá sa udusili v miestnosti, z ktorej sa v rámci hry mali dostať. Jeden muž utrpel ťažké popáleniny.

Podľa poľských vyšetrovateľov bola bezprostrednou príčinou požiaru netesná nádoba s plynom. V nedeľu polícia zadržala vnuka majiteľky podniku a obvinila ho, že „vedome prispel k vzniku nebezpečenstva, že prepukne požiar“, a tak „neúmyselne prispel aj k smrti“ dievčat. Nebral vraj na vedomie, že miestnosti nie sú správne vykurované a hlavne že v nich nie sú únikové východy. Tomuto mužovi hrozí až osem rokov väzenia.

Po piatkovej tragédii poľské úrady kontrolujú areály, v ktorých sa únikové hry prevádzkujú. V krajine ich je viac ako 1 100, pre nesplnenie bezpečnostných predpisov ich zatiaľ niekoľko desiatok museli zatvoriť. Ministerstvo vnútra pripravilo prísnejšie bezpečnostné predpisy pre podniky prevádzkujúce únikové hry.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #požiar #escape room