Poľská tajná služba pre špionáž zatkla pracovníka firmy Huawei

Poľská civilná kontrarozviedka (ABW) zadržala jedného Poliaka a jedného Číňana a obvinila ich zo špionáže pre čínske tajné služby. V prípade čínskeho občana ide o jedného z riaditeľov poľskej pobočky čínskeho telekomunikačného koncernu Huawei, informuje na svojich internetových stránkach Poľská televízia (TVP). Zatknutý Poliak je niekdajší vysoko postavený dôstojník ABW. Ku špionáži, za ktorú im v Poľsku hrozí až desať rokov väzenia, sa ani jeden zo zadržaných nepriznal.

11.01.2019 10:04 , aktualizované: 14:22
debata (24)

Príslušníci ABW dnes prehľadali kanceláriu Huawei. V predchádzajúcich dňoch si dokumenty, ktoré im môžu poslúžiť ako dôkazy proti zadržaným, odniesli z Úradu pre elektronickú komunikáciu a z telekomunikačnej firma Orange, kde doteraz pracoval zadržaný Poliak Piotr D.

Pre zadržanie Číňana, ktorý podľa TVP pôsobil na pozícii riaditeľa predaja firmy Huawei, na poľské ministerstvo zahraničia prišiel zástupca čínskeho veľvyslanca. Žiadal, aby zástupcovia ambasády mohli čínskemu občanovi poskytnúť pomoc. Muž menom Wej-ťing W. vyštudoval na Pekinskej univerzite zahraničných štúdií, odkiaľ vraj pochádza rad vysoko postavených činiteľov čínskej diplomacie aj tajných služieb. Oficiálne bola jeho hlavná úloha v Poľsku predaj výrobkov Huawei verejnému sektoru.

Čína vyslovila znepokojenie nad zatknutím svojho občana v Poľsku

Čína vyjadrila v piatok vážne znepokojenie nad zadržaním svojho občana, ktorý je v Poľsku podozrivý zo špionáže. Informovala o tom agentúra AFP.

„Čína je zadržaním veľmi znepokojená. Požadujeme, aby príslušné krajiny riešili príslušné prípady v súlade so zákonom a s plnou vážnosťou bránili zákonné práva a záujmy dotknutej osoby,“ uvádza sa vo vyhlásení čínskeho ministerstva zahraničných vecí zaslanom faxom agentúre AFP.

Ku kauze zadržania čínskeho občana zadržaného v Poľsku vydala vyhlásenie aj spoločnosť Huawei.

„Huawei dodržiava všetky zákony a nariadenia platné v krajine, v ktorej spoločnosť pôsobí. Od svojich zamestnancov vyžaduje, aby tiež dodržiavali zákony a nariadenia tej krajiny, v ktorej sa nachádzajú,“ uvádza sa vo vyhlásení spoločnosti.

VIDEO: Neistota je namieste, komentoval nedávno kauzu Huawei pre TV Pravda odborník na IT Ondrej Macko.

Video
24 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #špionáž #Huawei