Rusko umožní diplomatom návštevu väzneného Whelana

Moskva umožní konzulárnym pracovníkom Británie, Írska a Kanady, aby sa stretli s väzneným Paulom Whelanom, ktorý je v Rusku obvinený zo špionáže. Uviedla to v piatok v Moskve hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

11.01.2019 14:03
Paul Whelan Foto:
Paul Whelan.
debata (11)

Potvrdila, že návšteva konzulárnych pracovníkov veľvyslanectiev uvedených troch krajín, ktorých je Whelan občanom, bude možná po vzájomnej dohode.

So zadržaným Whelanom sa doteraz stretli len predstavitelia amerického veľvyslanectva v Moskve, dodala agentúra Interfax.

Whelana zadržali príslušníci ruskej Federálnej bezpečnostnej služby 28. decembra 2018 v Moskve – údajne priamo pri špionážnej misii. Ak ho v Rusku uznajú za vinného, hrozí mu desať až 20 rokov väzenia. Momentálne sa nachádza v moskovskej väznici Lefortovo.

Príbuzní uviedli, že Whelan bol v Moskve, aby sa ako hosť zúčastnil na priateľovej svadbe. Rodina sa do žiadosťou o pomoc obrátila na americký Kongres, ministerstvo zahraničných vecí USA, ako aj veľvyslanectvo USA v Rusku. O prístup k zadržanému požiadali okrem toho veľvyslanectva aj ambasády Británie a Írska.

Viacerí americkí experti na bezpečnostnú problematiku vyjadrili pochybnosti nad tvrdeniami, že Whelan je špiónom.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Paul Whelan