Rusi šokujú. Navrhujú zákon umožňujúci zostreliť dopravné lietadlá

Ruské ministerstvo obrany načrtlo návrh legislatívy, ktorá umožní zostreliť civilné dopravné lietadlá nachádzajúce sa vo vzdušnom priestore krajiny. Informovala o tom v piatok stanica Slobodná Európa.

11.01.2019 20:39
debata (245)

V pracovnej verzii tohto dokumentu zaradeného na vládny zoznam navrhovaných zákonov sa uvádza, že dopravné lietadlá, ktoré sa dostanú do ruského vzdušného priestoru bez povolenia a nebudú odpovedať na varovné signály, môžu byť zostrelené, ak budú považované za riziko hromadnej smrti, ekologickej katastrofy či útoku na strategické ciele.

Pracovná verzia legislatívy taktiež hovorí, že ministerstvo obrany musí začať reagovať na neidentifikované lietadlá, keď sa dostanú 50 kilometrov hlboko do ruského vzdušného priestoru. Podľa legislatívneho návrhu však dopravné lietadlá nemôžu byť zostrelené, ak nebude hroziť žiadne „skutočné nebezpečenstvo smrti ľudí alebo ekologickej katastrofy“.

Koncept návrhu zákona nešpecifikuje, akým spôsobom budú ruskí vojenskí činitelia identifikovať takéto hrozby. Ruská vláda v roku 1994 prijala rezolúciu, ktorá zakazuje vojenským silám zostreliť civilné dopravné lietadlá, ak je známe, že sa na palube nachádzajú pasažieri.

245 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #zostrelené lietadlo #dopravné lietadlo