V USA sa v roku 2017 vyšetrovalo, či Trump nepracuje pre Rusko, ten to poprel

Keď americký prezident Donald Trump v roku 2017 prepustil šéfa Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Jamesa Comeyho, začali úrady v Spojených štátoch vyšetrovať, či prezident nepracuje v prospech Ruska a proti záujmom USA. S odvolaním sa na zdroje z vyšetrovania to v piatok napísal denník The New York Times (NYT).

12.01.2019 09:17 , aktualizované: 13.01.2019 10:05
Trump Foto: ,
Šéf Bieleho domu Donald Trump.
debata (22)

Trump Comeyho prepustil v máji 2017, kedy FBI vyšetroval možný kontakt Trumpovej volebnej kampane s Ruskom. V prípade Trumpa vyšetrovatelia podľa zdrojov NYT chceli zistiť, či prezident pomáha Moskve vedome, alebo či sa dostal do jej vplyvu bez svojho vedomia.

Krátko po Comeyho odvolaní sa vyšetrovania možného zasahovania Ruska do amerických prezidentských volieb ujal tím zvláštneho vyšetrovateľa Roberta Muellera.

Trumpov právnik Rudy Giuliani newyorskému denníku v reakcii na správu o vyšetrovaní prezidenta povedal, že o ňom nevedel, ale že z toho, že sa začalo pred rokom a pol a nie je o ňom počuť, vyplýva, že „nič nezistili“.

Urazený Trump

Hovorca Bieleho domu Sarah Huckabeeová Sandersová označila článok za absurdný. Povedala, že Comey bol odvolaný, pretože je to „zaujatý pätolizač“. Trump podľa nej voči Rusku rozhodne neprejavil slabosť. „Na rozdiel od (bývalého prezidenta) Baracka Obamu, ktorý dovolil Rusku a iným zahraničným poradcom Ameriku komandovať, prezident Trump Rusku neustupuje,“ povedala.

Prezidenta Donalda Trumpa urážajú správy, podľa ktorých spolupracoval s Ruskom. Politik v telefonickom rozhovore pre televíziu Fox News v sobotu povedal, že je to „ten najurážlivejší článok, aký kedy čítal“. „Ak ste si to prečítali, viete, že na mňa nič nemajú,“ dodal. Vyhlásil tiež, že žiadny iný prezident nezaujal také tvrdé stanovisko voči Moskve ako on.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Donald Trump #James Comey