Banské nešťastie si v Číne vyžiadalo 21 mŕtvych

Dvadsaťjeden ľudí zahynulo po tom, ako v uhoľnej bani na severe Číny došlo v sobotu k zrúteniu stropu. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na štátne čínske médiá.

13.01.2019 08:34
debata

Počet mŕtvych sa zvýšil z pôvodne oznámených devätnástich, keď v nedeľu ráno záchranári našli telá ešte ďalších dvoch baníkov uviaznutých v podzemí, spresnila agentúra Sinchua.

V bani nachádzajúcej sa v provincii Šan-si pracovalo v čase nešťastia dovedna 87 ľudí. Baníci, ktorí nešťastie prežili, boli letecky prepravených do bezpečia.

Príčina incidentu v bani Li-ťia-kou pri meste Šen-mu sa začala vyšetrovať. Baňu prevádzkuje spoločnosť Paj-ťi. K nešťastiu došlo približne o 16.30 h miestneho času (21.30 h SEČ).

Čína je najväčším producentom a zároveň i spotrebiteľom uhlia, pričom jej bane sú všeobecne považované za jedny z najnebezpeč­nejších vo svete. V roku 2017 došlo v krajine k 217 banským nešťastiam s bilanciou 375 mŕtvych.

Vlani v decembri zahynulo sedem baníkov a traja sa zranili pri incidente v uhoľnej bani na juhozápade Číny. Krátko predtým, v októbri 2018, prišlo o život 21 baníkov vo východnej provincii Šan-tung po tom, ako tlak vo vnútri bane spôsobil rozpad skál, čím sa zablokoval tunel a baníkom znemožnil únik. Prežil vtedy iba jediný človek.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #banské nešťastie