Grécky minister obrany odstupuje kvôli zmluve o zmene názvu Macedónska

Grécky minister obrany Panos Kammenos rezignoval na svoju funkciu. Rozhodol sa tak po tom, ako macedónsky parlament odhlasoval zmenu názvu krajiny na Republiku Severné Macedónsko, na ktorom sa Skopje dohodlo so susedným Gréckom.

13.01.2019 13:21
Grécko, demisia, Kammenos Foto: ,
Grécky minister obrany Panos Kammenos (uprostred) poskytuje vyhlásenie po stretnutí s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom, Atény.
debata (4)

Minister je proti dohode medzi krajinami. O rezignácii informoval po tom, ako sa v nedeľu ráno stretol s premiérom Alexisom Tsiprasom. Súčasne informoval, že ním vedená nacionalistická strana Nezávislí Gréci (ANEL) vystupuje z vládnej koalície. ANEL má v parlamente siedmich poslancov a do vlády premiéra Alexisa Tsiprasa na posty ministrov alebo štátnych tajomníkov delegovala šiestich svojich predstaviteľov. Politik už minulý rok povedal, že je pripravený položiť koaličnú vládu.

Macedónsku sa po odhlasovaní po dlhých rokoch otvárajú dvere do Severoatlantickej aliancie (NATO), vstup do ktorej doteraz Grécko blokovalo, a neskôr potenciálne aj do Európskej pnie (EÚ). Zmena názvu Macedónska prešla v parlamente len veľmi tesne, keď za ňu hlasovalo 81 poslancov. Na jej schválenie bol potrebný súhlas dvojtretinovej väčšiny, teda 80 z celkového počtu 120 poslancov macedónskeho parlamentu.

Grécko, ktoré parlamentné hlasovanie o dohode s Macedónskom ešte len čaká, nesúhlasilo s názvom Macedónsko okrem iného preto, že rovnako sa volá aj jeden z gréckych regiónov. Gréci sa navyše obávali, že krajina s takýmto menom by si mohla robiť územné nároky na grécky región rovnakého názvu a tiež sa snažiť „sprivatizovať si“ odkaz historického kráľovstva Macedónsko, ktorého väčšia časť sa pritom nachádzala na území dnešného Grécka.

Tsipras vyzval na okamžité hlasovanie o dôvere vláde

Grécky premiér Alexis Tsipras v nedeľu vyzval grécky parlament na „okamžité“ hlasovanie o vyslovení dôvery jeho vláde, ktorú pre nesúhlas so zmluvou o zmene názvu susedného Macedónska v nedeľu opustil minister opustil. Demisiu Kammenosa, ktorý je súčasne aj predsedom nacionalistickej strany ANEL, Tsipras prijal. Vzal na vedomie aj jeho oznámenie, že ANEL vystupuje z koalície s Koalíciou radikálnej ľavice (SYRIZA).

Predseda gréckeho parlamentu navrhne, aby sa hlasovanie o vyslovení dôvery vláde uskutočnilo v stredu 16. januára. Predseda parlamentu Nikos Voutsis podľa agentúry Reuters povedal, že termín navrhne v pondelok na stretnutí vedúcich predstaviteľov strán.

Podľa agentúry AP Tsipras v nedeľu súčasne informoval, že Kammenosa na poste ministra obrany vystrieda admirál Evangelos Apostolakis, predseda zboru náčelníkov štábov gréckej armády.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Macedónsko #rezignácia