Po barbarskom útoku zomrel starosta Gdanska Pawel Adamowicz

Starosta poľského mesta Gdansk Pawel Adamowicz, ktorý od nedele bojoval o život po útoku muža, zomrel.

14.01.2019 06:34 , aktualizované: 16:15
Pawel Adamowicz Foto: ,
Pawel Adamowicz bol starostom mesta Gdansk od roku 1998. Vlani v novembri bol do tejto funkcie zvolený už šiestykrát.
debata (75)

Informoval o tom poľský web Onet.pl s odvolaním sa na vyhlásenia doktora Tomasza Stefaniaka, riaditeľa pre zdravotnícku časť Univerzitného klinického centra v Gdansku. Adamowicza ešte v nedeľu na charitatívnej akcii bodol do srdca pred stovkami ľudí 27-ročný muž.

„Nemohli sme vyhrať,“ vyhlásil minister zdravotníctva Lukasz Szumowski. Starosta bol bezprostredne po útoku prevezený do Gdanskej univerzitnej nemocnice, kde bol päť hodín operovaný, zachrániť mu život sa napriek tomu nepodarilo. Nepomohlo ani to, že občania Gdanska na pomoc zranenému usporiadali krvnú zbierku.

zväčšiť Útočník, po ktorého ataku zomrel Pawel Adamowicz. Foto: Reuters, STRINGER
Pawel Adamowicz Útočník, po ktorého ataku zomrel Pawel Adamowicz.

Prokuratúra v pondelok oznámila, že útočníka žijúceho v Gdansku obvinila z vraždy, napísala tlačová agentúra DPA. Mladík bol predtým päť a pol roka vo väzení za viacero ozbrojených bankových lúpeží. Vyšetrovatelia uňho nevylučujú duševné ochorenie. Mladík svoj čin označil za politickú odvetu.

Po šokujúcom útoku na Adamowicza sú plánované zhromaždenia proti násiliu po celom Poľsku, informovala agentúra AFP. Starosta (53) utrpel vážne poranenia srdca a rezné rany na bránici a ďalších orgánoch v brušnej dutine. Uviedol to chirurg, ktorý Adamowicza operoval.

Videozáznam zachytáva, ako útočník, ktorý mal podľa polície označenie novinára, vtrhol v nedeľu večer na pódium a vrhol sa na Adamowicza. Ten práve s ostatnými ľuďmi na pódiu mával prskavkami, keďže podujatie s charitatívnou zbierkou vrcholilo.

Muž niekoľkokrát bodol starostu a potom sa s rukami zdvihnutými do výšky víťazoslávne obrátil k davu, ale ochranka ho rýchlo zrazila na zem a zatkla.

Záchranári Adamowicza na mieste činu oživovali a urýchlene odviezli do nemocnice.

Poľskí politici udalosť v Gdansku odsúdili. „Útok na život a zdravie starostu mesta Gdansk treba rozhodne odsúdiť,“ uviedol na Twitteri poľský premiér Mateusz Morawiecki. Minister vnútra Joachim Brudziňski označil útok za „nepochopiteľný barbarský čin“. Predseda Európskej rady Donald Tusk, bývalý poľský premiér, ktorý spoluzakladal PO a pochádza z Gdanska, na Twitteri napísal: „Všetci sa modlime za starostu Adamowicza. Pawel, sme s tebou.“

Odber krvi aj pochod

V Gdansku sa pre starostu konal aj odber krvi. Podľa chirurga Tomasza Stefaniaka Adamowicza utrpel „vážne poranenie srdca, poranenie bránice a vnútorných orgánov“ a potreboval veľké transfúzie krvi. Gdanský arcibiskup Leszek Slawoj Glodz, ktorý bol počas starostovej operácie v nemocnici, sa vyjadril, že sa modlil za zázrak. V reakcii na útok je okrem odberu krvi na pondelok naplánovaný aj pochod proti násiliu.

Adamowicz bol starostom mesta Gdansk od roku 1998. Vlani v novembri bol do tejto funkcie zvolený už šiestykrát. V 80. rokoch pôsobil v radoch odborového zväzu Solidarita, ktorý vznikol v gdanských lodeniciach a viedol ho Lech Walesa. Ako starosta podporuje práva komunity LGBT a toleranciu voči menšinám. Minulý rok sa ako jeden z mála poľských starostov zúčastnil pochodu gay pride. Vyjadril tiež solidaritu so židovskou komunitou po vlaňajšom vandalskom útoku na mestskú synagógu.

Ako na svojej stránke píše Český rozhlas, časť konzervatívnej pravice aj katolíckej cirkvi charitu WOŚP bojkotuje. Vadia im liberálne postoje jedného z jej zakladateľov Jerzyho Owsiaka. Do roku 2016 podporovali charitatívne akcie nadácie aj úrady, armáda a verejnoprávne médiá, od nasledujúceho roku ju však zrušili.

Výber smrteľných útokov na politikov v Európe za posledných 20 rokov:

  • 6. mája 2002 – strelným zraneniam spôsobeným pri atentáte podľahol holandský krajne pravicový politik Pim Fortuyn. Jeho strana Charta Pima Fortuyna krátko na to získala neočakávaných 26 kresiel v parlamente. Jeho vrah Volkert van der Graaf nepochádzal z radov prisťahovalcov, proti ktorým sa Fortuyn vymedzoval, ale bol členom združenia Ofenzívna ekológie. Z trestu 18 rokov si odpykal dve tretiny.
  • 12. marca 2003 – Srbský premiér Zoran Djindjič podľahol strelným zraneniam, ktoré utrpel pri atentáte v Belehrade. Za atentátom, ktorý zorganizovali členovia špeciálnych policajných jednotiek, stáli pravdepodobne zločinecké skupiny, napojené na predchádzajúce srbské vedenia. V procesoch s vrahmi bolo odsúdených na mnohoročné tresty odňatia slobody niekoľko ľudí.
  • 11. septembra 2003 – Švédska ministerka zahraničia Anna Lindhová podľahla bodným a rezným zraneniam, ktoré utrpela o deň skôr. Útočníkom bol 26-ročný Švéd srbského pôvodu Mijailo Mijailovič, ktorý bol už predtým stíhaný za napadnutie, nelegálne ozbrojovanie a vyhrážky smrťou. V roku 2004 ho švédsky najvyšší súd poslal s definitívnou platnosťou na doživotie za mreže.
  • 9. mája 2004 – Čečenský prezident Achmat Kadyrov neprežil bombový atentát v čečenskom hlavnom meste Groznom; k zodpovednosti sa prihlásil čečenský poľný veliteľ Šamil Basajev. Ten bol zabitý v Ingušsku v júli 2006, jeho komplici podľa dostupných informácií dopadli podobne. Od apríla 2007 je čečenským prezidentom syn Achmata Kadyrova Ramzan.
  • 27. februára 2015 – V centre Moskvy bol zastrelený bývalý ruský vicepremiér a vyhlásený kritik Kremľa Boris Nemcov. Koncom minulého roka vyšetrovatelia označili za objednávateľa vraždy bývalého dôstojníka čečenského práporu Sever Ruslana Muchudinova. Advokát pozostalých ale označil tento krok za manéver, ktorý má odviesť pozornosť od skutočných vinníkov z najbližšieho okolia Ramzana Kadyrova. Z vraždy či podielu na nej bolo obvinených päť Čečencov.
  • 16. júna 2016 – Týždeň pred referendom o zotrvaní Británie v Európskej únii (EÚ) bola v severoanglickom meste Birstall neďaleko Leedsu zavraždená britská labouristická poslankyňa Jo Coxová. Političku postrelil a dobodal neonacista Thomas Mair, ktorý bol za to odsúdený na doživotie. Coxová podporovala členstvo krajiny v EÚ a bojovala tiež za práva utečencov.
  • 16. januára 2018 – Čelný politik kosovských Srbov Oliver Ivanovič bol zavraždený v Kosovskej Mitrovici. Ivanoviča, ktorého považovali za umierneného srbského činiteľa v Kosove, zasiahlo šesť striel, ktoré boli na politika vypálené z prechádzajúceho auta, keď prichádzal do kancelárie svojho hnutia Sloboda, demokracia, pravda. Páchateľom sa podarilo z miesta činu uniknúť. V súvislosti s vraždou zadržala v novembri 2018 kosovská polícia troch Srbov.
75 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Gdansk #útok nožom #Pawel Adamowicz